Nederlanders doen mee aan onderzoek naar veelbelovende Chinese alzheimerpil
Tientallen Nederlandse alzheimerpatiënten doen komend jaar mee aan een wereldwijd vervolgonderzoek naar een nieuw Chinees alzheimermedicijn. Amerikaanse en Europese kenners zijn sceptisch over de werking, maar neuroloog Niels Prins van het Amsterdamse Brain Research Center helpt toch mee.
De betreffende pillen zijn in China al voorwaardelijk goedgekeurd. Een studie onder 818 matig tot ernstig zieke alzheimerpatiënten wees uit dat het medicijn het denkvermogen iets verbetert. Het algemeen functioneren - zoals het smeren van een boterham of zelfstandig douchen - van de deelnemers bleef echter even slecht.
Het Chinese bedrijf Shanghai Green Valley Pharmaceutical zoekt wereldwijd naar ruim tweeduizend alzheimerpatiënten voor een vervolgstudie. Alzheimerexperts in Amerika en Europa zijn echter sceptisch over het stormachtige Chinese succes in de strijd tegen Alzheimer.
Twijfels
Ook neuroloog en directeur Niels Prins van het Brain Research Center in Amsterdam is kritisch. Hij boog zich over de Chinese data en vindt het ‘opmerkelijk’ dat de deelnemers die een placebo kregen zes maanden lang dezelfde resultaten boekten als de groep die het nieuwe medicijn kreeg. ,,Vreemd. Meestal wordt het verschil sneller zichtbaar. De enige manier om alle twijfels weg te nemen is om het zelf te onderzoeken,” stelt hij. Nog dit jaar wil hij tientallen Nederlandse alzheimerpatiënten via zijn onderzoekscentrum laten deelnemen aan de vervolgstudie.
Het nieuwe medicijn moet een ontsteking van de zenuwcellen in de hersenen – één van de belangrijkste veroorzakers van Alzheimer – voorkomen. De pillen werken echter via een omweg, namelijk via het maag-darmkanaal waar ze eerst inwerken op de zenuwcellen aldaar en de darmflora verbeteren. De zenuwcellen in de buik staan in verbinding met de zenuwcellen in het brein en zorgen er - in hun nieuwe samenstelling - voor dat de gewraakte ontsteking in de hersenen niet plaatsvindt. Prins: ,,Dat er een belangrijk verband is tussen het maag-darmkanaal en het brein vermoeden we al veel langer. We zien die connectie ook bij andere ziektes. Eén van de eerste klachten die bijvoorbeeld een Parkinsonpatiënt krijgt is obstipatie.”
Doorbraak
In het Westen zoeken farmaceuten al jaren naar een goed medicijn voor het afremmen van de ziekte van Alzheimer. Afgelopen najaar was er voor het eerst in lange tijd weer een doorbraak toen farmaceut Biogen naar de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA stapte voor toestemming om een middel op de markt te kunnen brengen. Vanuit de medische wereld werd toen verheugd gereageerd. Het nieuws was des te verrassender, omdat Biogen in maart jongstleden de ontwikkeling van datzelfde medicijn nog had stopgezet omdat het bedrijf dacht dat het middel bij een proef niet aansloeg. In de maanden ná de stopzetting kwam extra data van 300 deelnemers binnen en werd alsnog een positief effect gezien.
Green Valley snapt dat kenners in eerste instantie de wenkbrauwen zullen fronsen, maar gaat ervan uit dat de werking van zijn middel via de wereldwijde proef zal worden aangetoond. De Chinezen zijn van plan om in februari de benodigde goedkeuring voor de test aan te vragen bij de Amerikaanse FDA.
Omdat er wereldwijd zoveel mensen zijn die aan Alzheimer lijden heeft een goedwerkend middel de potentie om een van ‘s wereld best verkopende medicijnen te worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stormchaser Maickel gaat met kans op tornado júíst de deur uit: ‘Dat is het mooiste’
Hoewel de meeste mensen de veiligheid van hun eigen huis opzoeken tijdens een storm, zijn er ook mensen die er dan juist op uit gaan. Stormchaser Maickel Geurts bijvoorbeeld. De supercell die vrijdag over Limburg en Oost-Brabant raast zal en moet hij van dichtbij meemaken. -
Rechter buigt zich over vaccinatieplicht voor personeel KLM
Pilotenvakbond VNV wil van de rechter weten of luchtvaartmaatschappij KLM de regels overtreedt nu het alleen nog maar gevaccineerd vliegend personeel aanneemt. De bond spant vandaag een kort geding aan tegen de maatschappij, omdat de vaccinatieplicht zou indruisen tegen eerdere afspraken met KLM. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Vader Ron heeft het, zoon Niels onderzoekt het: ‘de waardeloze ziekte’ Alzheimer
Neuroloog Niels Prins (47) doet al jaren onderzoek naar alzheimer, maar nooit kwam de ziekte zo dichtbij als nu. Alzheimer kroop in het brein van zijn vader. ,,Over tien jaar hebben we een cocktail die alzheimer afremt.’’ -
PREMIUM
Alzheimer-medicijn lijkt aan te slaan: ‘Dit is een mega-stap’
Voor het eerst lijkt een medicijn tegen Alzheimer de ziekte te remmen. Neuroloog en directeur van het Brain Research Center Niels Prins noemt het een ‘mega-stap in de goede richting’.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Geheugenverlies door nieuw Alzheimer-medicijn: Nederlands onderzoek direct gestopt
Een grootschalige, internationale studie naar een middel tegen Alzheimer heeft een forse knauw opgelopen. Onderzoekers in Amsterdam moesten direct een streep door een veelbelovend medicijn zetten omdat het bij patiënten niet tot een verbetering, maar tot een verslechtering van het geheugen zou leiden. Geneesmiddelenontwikkelaar Novartis, opdrachtgever van het onderzoek, bevestigt het nieuws tegen deze site en reageert zwaar teleurgesteld. ,,Dit is een tegenslag.” -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.