Nederlanders gelukkiger dan ooit
Goed nieuws: Nederlanders zijn gelukkiger dan ooit. Dat blijkt uit groot internationaal onderzoek.
Nederland is één treetje gestegen op de geluksladder. We hebben de Zwitsers ingehaald en staan nu op plek vijf in het World Happiness Report, een geluksmeting door de Verenigde Naties onder 156 landen. Alleen de Finnen, Denen, Noren en IJslanders zitten nét iets lekkerder in hun vel, maar daar moeten we volgens Ruut Veenhoven, geluksprofessor aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, niet te lang bij stilstaan. Maar dat is moeilijk. Klagen ligt in onze aard.
,,Nederlanders lijden aan cultuurpessimisme. We zoomen te veel in op dingen die niet goed gaan, terwijl alle lijstjes aantonen dat we gelukkiger zijn dan ooit.”
Veenhoven draait het liever om. Hij geeft vandaag een lezing op de Nederlandse ambassade in Parijs en gaat de Fransen – plek 24! - haarfijn uitleggen wat ze van ons, kaaskoppen, kunnen leren. Belangrijkste les: ‘wees rebelser. Kinderen, sta op tegen uw ouders en leraren.’ De Fransen ervaren namelijk minder persoonlijke vrijheid dan de Nederlanders. Dat zit ’m in de hiërarchische samenleving. ,,In Frankrijk heeft de werkgever meer over je te vertellen dan bij ons. En de ouders hebben meer te vertellen over hun kinderen”, legt Veenhoven uit.
Zelfvertrouwen
We stappen uit een slecht huwelijk of dienen ons ontslag in als ons werk ons ongelukkig maakt
Hetzelfde geldt voor het onderwijs. De meester is de baas. ,,Die weet alles. Daar moet je naar luisteren. Bovendien is het Franse onderwijs heel competitief. Kinderen moeten naar de beste school. Gewoon zijn, is niet goed genoeg. Dat systeem creëert veel verliezers, waardoor het zelfvertrouwen van de jeugd wordt ondermijnd.”
Maar hoe leidt weinig zelfvertrouwen dan tot minder geluk? Daar heeft de geluksprofessor wel een antwoord op. ,,Stel, je neemt een leuke jongen mee naar huis en moeder zegt: ‘kind dat is niets voor jou’. Dikke kans dat je die jongen dumpt, omdat je zelfvertrouwen niet zo groot is. Je eindigt met de ideale schoonzoon, die in bed wel eens lelijk kan tegenvallen.”
Kortom: veel keuzevrijheid maakt gelukkig. Nederlanders richten - veel meer dan de Fransen – hun leven zelf in. ,,En belangrijker: we gaan ervandoor als het ons niet bevalt. We stappen uit een slecht huwelijk of dienen ons ontslag in als ons werk ons ongelukkig maakt.”
De Luizenmoeder
Hoe meer je investeert je in psychologen, hoe gelukkiger de mensen
Er zit wel een keerzijde aan de cultuur van mondige Nederlanders en dito kinderen. In hit-serie De Luizenmoeder worden deze - soms ronduit irritante - gewoontes wekelijks op de hak genomen. De geluksprofessor: ,,Ik lach me rot om die tv-serie. Zo nu en dan is het natuurlijk lastig, zo’n ouder die alles beter weet dan de juf, maar we moeten niet de focus leggen op de aparte voor- en nadelen van onze opvoeding. Kijk liever naar het resultaat. Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen van de wereld. En ach, dan kunnen ze misschien wat minder goed worteltrekken, maar wat zou dat.”
Volgens de Verenigde Naties zijn er verschillende geluksfactoren die de verschillen tussen de landen verklaren. Niet alleen (keuze)vrijheid, zoals Veenhoven betoogt, maar ook inkomen, gezonde levensverwachting, vertrouwen en goede sociale relaties zijn cruciaal voor ons welzijn. Zoals verwacht bungelen oorlogslanden, zoals Jemen en Syrië, onderaan de lijst. Maar voor heel de ranglijst geldt: er zijn meer winnaars dan verliezers. Ofwel: de wereld wordt stukje bij beetje gelukkiger.
Brexit
De vrees van Nederlanders - pessimisten als we zijn - om te kelderen op de gelukslijst, is niet terecht, zegt de professor. Zelfs een eventuele economische recessie als gevolg van de brexit zal ons niet in een depressie storten. ,,We zijn de vorige recessie ook doorgekomen met nauwelijks een deuk in ons geluk.”
Veenhoven – bovengemiddeld optimistisch – denkt eerder dat ons land een plekje zal stijgen als we meer investeren in psychotherapie. ,,Zeker in gelukkige landen zoals Nederland zit het ongeluk in psychische stoornissen. Denk aan die gek die maandag in Utrecht aan het schieten ging. Zeer waarschijnlijk een psychiatrisch geval. Hoe meer je investeert je in psychologen, hoe gelukkiger de mensen.”
En Nederlanders die het geluk nog niet hebben gevonden, kunnen altijd hun heil zoeken in Finland, waar het gelukkigste volkje ter wereld woont, zegt Veenhoven luchtig. ,,Dat is het voordeel van een open samenleving. Wie het hier benauwd vindt, kan ergens anders naartoe. Moet je natuurlijk wel van sauna’s houden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Baby Ajay bleef tot ieders verbazing leven, maar nu blijkt zijn huis niet veilig voor hem
Ajay Louwen zou slechts enkele minuten oud worden, zeiden de artsen. De kleine jongen bleef, tot ieders grote verbazing, leven. Maar zijn dolgelukkige ouders, Utrechters Elisa (24) en Ricardo (25), kampen met nieuwe zorgen. De baby wordt bijna ontslagen uit het ziekenhuis maar kan vanwege zijn zwakke gezondheid niet wonen in hun huurhuis met vocht, schimmelplekken en herrie. -
PREMIUMmet video
Lily (9) wilde onzichtbaar zijn, maar nu niet meer: tv-kijkers sluiten gepest meisje in hun hart
De 9-jarige Lily Richardson wordt gepest op school. Om haar ‘apenoren’, om haar ‘pluishaar’. Op televisie vertelde ze erover, en stal de harten van de kijkers. Ze wordt overspoeld door lieve reacties en dat doet haar goed. -
PREMIUM
Europa en VS oefenen sinds de oorlog druk uit op Nederland om meer gas te leveren
Zowel Europa als de Verenigde Staten oefenen druk uit op Nederland om meer gas te leveren. Naast gas uit Groningen - tot dusver een no go - valt het oog op gas onder de Noordzee. -
PREMIUMD66-prominent
Boris Dittrich had jarenlang relatie met Kathleen Ferrier: ‘Wilde homodeel in me wegdrukken’
D66-prominent Boris Dittrich treft anno 2022 nog altijd homoseksuele mannen die gevangen zitten in een heterohuwelijk. Hij weet hoe moeilijk het is: zelf had hij jaren een relatie met CDA-politica Kathleen Ferrier. Ze doen voor het eerst hun verhaal. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Bram (12) beloofde op tijd thuis te zijn, maar kwam nooit aan: ‘Geen straf te zwaar in onze ogen’
Hij reed niet te hard, maar waarom zag automobilist Jan van A. de 12-jarige fietsende scholier Bram dan tóch over het hoofd op de Blaaksedijk in Puttershoek? Het ventje overleed na de aanrijding aan zijn verwondingen. ,,Ik heb geen gekke dingen gedaan’’, beweert Van A. donderdag in de rechtbank.