Volledig scherm
De honorair consul was jarenlang actief in de Colombiaanse stad Barranquilla. © Getty Images

Nederlandse honorair consul verdacht van jarenlange fraude met visa

Een Nederlandse honorair consul die werkte in de Colombiaanse stad Barranquilla heeft volgens het Openbaar Ministerie jarenlang gefraudeerd met visa. Per aanvraag rekende hij 3000 Colombiaanse peso bovenop de kostprijs.

Het gaat om de 65-jarige Peter S.. Hij zou de truc tussen 2002 en 2012 hebben uitgehaald. S. moet zich donderdagmiddag verantwoorden in de Amsterdamse rechtbank.

Een honorair consul is geen medewerker van het consulaat of de ambassade, maar een burger met een erefunctie. Iemand met deze functie kan wel aanvragen voor visa in ontvangst nemen en doorsturen. Kennelijk lukte het S. om mensen toch geld uit de zak te kloppen.

‘Klassieke truc’

Een oud-ambassadeur noemt het ‘een klassieke truc’. ,,Soms claimen ze tegen betaling te kunnen regelen dat een persoon een visum krijgt. In werkelijkheid heeft hij of zij daar dus helemaal geen invloed op.’’

  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen

    Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”