Nederlandse kerken: ‘Vrees dat gelovigen afhaken door pandemie’
Nederlandse kerken vrezen dat gelovigen afhaken door de coronacrisis. ,,We moeten straks mensen echt weer gaan mobiliseren om naar de kerk te komen”, stelt Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch.
Dat zei de bisschop vrijdagochtend tijdens een (online) presentatie van een nieuw onderzoek onder tweeduizend leden van de katholieke en protestantse kerk in Nederland. Uit dat onderzoek blijkt dat veel kerkleden niet kunnen wachten totdat de kerkgebouwen weer volledig opengaan en ze de diensten weer fysiek kunnen bijwonen. Maar tegelijkertijd heeft een fors deel van de kerkleden het afgelopen jaar helemaal geen kerkdienst bijgewoond: niet fysiek, maar ook niet online.
,,We hebben zeker vrees dat mensen afhaken”, aldus De Korte. Trinette Verhoeven, classispredikant van de Protestantse Kerk in Nederland in de regio Utrecht: ,,We moeten die mensen vragen: waarom heeft u zich teruggetrokken? Sommige mensen zijn naar een andere gemeenschap overgestapt, maar er is ook onvrede. Als de vrees voor besmetting met corona minder is geworden, kunnen we weer fysiek contact hebben met mensen.”
Religieuze gemeenschappen nemen een aparte positie in tijdens de coronapandemie. Het verbod op bijeenkomsten geldt vanwege de grondwettelijke vrijheid op godsdienst niet voor hen. Waar theaters en voetbalstadions dicht moesten, mochten kerken, moskeeën en tempels openblijven. Wel geldt er een advies van de Rijksoverheid ‘om alle vieringen digitaal te houden en fysieke bijeenkomsten tot een absoluut minimum te beperken’. Als er dan toch fysieke kerkdiensten worden gehouden geldt het advies 1,5 meter afstand te bewaren en maximaal vijftig mensen toe te laten.
Online kun je nu eenmaal geen communie ontvangen, dat is een offer
Uit het onderzoek onder de kerkleden komt naar voren dat maar 29 procent van hen het afgelopen jaar fysiek een kerkdienst bijwoonde. Bijna de helft (48 procent) van hen vindt het gebrek aan fysieke kerkdiensten het grootste religieuze gemis in coronatijd. Dat geldt zeker voor katholieken, zegt De Korte. ,,Online kun je nu eenmaal geen communie ontvangen, dat is een offer. Ook wordt in veel parochies na de dienst samen koffie gedronken. Dat missen mensen.”
Online een enorme klus
Verhoeven noemt de coronapandemie ‘een moeilijke tijd’ voor de Nederlandse kerken. ,,Online gaan was een enorme klus. En we vragen ons af: hoe lang duurt dit nog? Mensen hebben een grote behoefte om samen te komen.” Een van de ondervraagden stelt ‘het heel erg te missen om even de kerk binnen te kunnen lopen zonder gedoe of een afspraak’.
Tegelijkertijd geeft 39 procent van de ondervraagden aan het wel fijn te vinden als ook na de coronapandemie de mogelijkheid blijft bestaan de diensten van hun kerk online te volgen of te kunnen terugkijken.
Het onderzoek werd uitgevoerd vanwege de jaarlijkse actie Kerkbalans, waarbij vrijwilligers geld inzamelen voor hun kerkgemeenschap. Die inkomsten staan onder druk omdat er twee jaar nauwelijks kan worden gecollecteerd tijdens kerkdiensten. Wel maakten leden geld over om hun kerk te helpen digitaal te gaan en te blijven.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Condoleances stromen binnen na dood Lucas (20): 'Idool' werd héél groot op Tiktok
De condoleances stromen binnen op het Tiktok-kanaal van de overleden Lucas Cornelissen (20) uit Vlijmen. De bekende Tiktokker - 160.000 fans en 8 miljoen likes - kwam om het leven bij een scooterongeluk in Den Bosch. Op het sociale mediumplatform deelde hij zijn leven: van feestjes tijdens het uitgaan tot de belevenissen van zijn kat. -
Rechter buigt zich over vaccinatieplicht voor personeel KLM
Pilotenvakbond VNV wil van de rechter weten of luchtvaartmaatschappij KLM de regels overtreedt nu het alleen nog maar gevaccineerd vliegend personeel aanneemt. De bond spant vandaag een kort geding aan tegen de maatschappij, omdat de vaccinatieplicht zou indruisen tegen eerdere afspraken met KLM. -
PREMIUMMet video
Leven van scholiere Marit (17) overhoop na mysterieuze ‘prik in been’: ‘Ik ben gedrogeerd’
Politie en verslavingszorginstanties zijn alert op een mogelijk nieuwe dreiging in het Nederlandse uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald. Diverse jonge vrouwen zijn hier naar eigen zeggen slachtoffer van geworden, onder wie de 17-jarige Marit de Vries uit het Drentse dorpje Smilde. De politie bevestigt de melding en neemt het serieus, ook al ontbreekt hard bewijs. -
PREMIUMColumn1
Rutte laat met het wissen van zijn sms’jes andermaal zien dat zijn eigen doctrine springlevend is
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
almere
Middagje shoppen in Action eindigt in geweldsexplosie: ‘Oogbol stak zowat uit mijn oogkas’
Een middagje shoppen in de Action in Almere is voor een Syrische vluchteling uitgelopen op een zware mishandeling. Een man ‘met een extreem kort lontje’ sloeg het 24-jarige slachtoffer zo hard tegen zijn hoofd dat hij een aantal complexe breuken in zijn gezicht opliep. ,,Ik omring mezelf nu met dieren, die zijn beter dan mensen.”
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?