Nederlandse landmacht gaat grotendeels op in Duitse leger
Nederland en Duitsland zetten een nieuwe stap in de samenvoeging van hun strijdkrachten. De 13de Lichte Brigade uit Oirschot gaat donderdag op in de Duitse 10de Pantserdivisie. Daarmee valt dan het overgrote deel van de gevechtseenheden van de Nederlandse landmacht onder Duits bevel.
Binnen de NAVO werken beide landen al decennia samen. Het leidde ertoe dat in 1995 het Duits-Nederlandse legerkorps werd opgericht dat het hoofdkwartier heeft in Münster. In de jaren daarna groeide de samenwerking tussen beide landmachten. De 11 Luchtmobiele Brigade maakt sinds 2014 onderdeel uit van de Division Schnelle Kräfte en twee jaar later werd de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte onderdeel van de 1ste Duitse Pantserdivisie.
De trend tot samensmelting is versneld door de oorlog in Oekraïne. Verdere integratie moet de strijdkrachten van beide landen versterken. Er wordt samen opgeleid en geoefend. Het moet er ook toe leiden dat gezamenlijk materieel wordt ingekocht. Dat is goedkoper, maar moet er tevens voor zorgen dat er veel minder verschillende wapensystemen komen waardoor samenwerking makkelijker wordt.
Dat de eenheden van de landmacht opgaan in de Duitse divisies betekent niet dat de zeggenschap uit handen wordt gegeven. Nederland blijft beslissen over de inzet van zijn militairen. In de politiek is grote steun voor de bundeling van krachten. Niet alle onderdelen van de landmacht gaan overigens samen met de Duitsers. Zo blijft het Korps Commandotroepen zelfstandig opereren.
De laatste stap in de integratie wordt donderdag gemarkeerd door het symbolisch overdragen van de eenheidsvlag van de brigade uit Oirschot. Bij die ceremonie in Veitshöchheim (de thuisbasis van de 10de Pantserdivisie) zijn minister Kajsa Ollongren en haar Duitse collega Boris Pistorius aanwezig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Te duur en te vaak: boeren willen niet aan jaarlijkse controle in strijd tegen stalbranden
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
MET VIDEO
'Witgewassen cokewinsten' en explosieven voor de deur: geldwisselkantoren gesloten
Het ene na het andere geldwisselkantoor van het bedrijf Suri-Change wordt gesloten, nu de afgelopen week bij verschillende vestigingen in de Randstad explosies plaatsvonden. Suri-Change lag al onder vuur, omdat er volgens justitie miljoenen en miljoenen aan crimineel geld zouden zijn witgewassen. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
brandbrief
NS-personeel slaat alarm over toenemend geweld in treinen: ‘Wachten is op een dodelijk slachtoffer’
Het rijdend personeel van NS is zo bezorgd over de toenemende agressie in treinen dat het donderdag een brandbrief aan topman Wouter Koolmees heeft aangeboden. Ze vrezen dat er doden kunnen vallen als er niet snel iets gebeurt.
-
docent over...
‘In het vmbo-examen Fries zat gewoon een tekst van mezelf!’
Koudum -
-
-
PREMIUM
Nederland en Duitsland zijn op alle niveaus de beste vrienden, hoe komt dat eigenlijk?
Nederland en Duitsland zijn de beste vrienden. Op alle niveaus lijkt het te klikken met de oosterburen die maandag met een zware delegatie overleg voeren in Den Haag. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.