Nederlandse militairen schieten door orkaan Dorian getroffen Bahama's te hulp

VIDEONederlandse soldaten gaan hulp verlenen op de door de orkaan Doran zwaar getroffen Bahama's. Het opruimen van de enorme ravage en ondersteuning geven aan hulporganisaties en de lokale bevolking. Dat zijn volgens commandeur Ad van de Sande de kerntaken van zijn missie Disaster Relief Bahamas op de eilandengroep. 

Op de eilandengroep worden, nadat Dorian er anderhalve week geleden overheen raasde, zo’n 2500 personen vermist. Naar verwachting zal het dodental van 50 nog flink oplopen, verwachten de autoriteiten. De schade op de eilanden is enorm. Veel woningen zijn verwoest en grote gebieden staan nog onder water. De Verenigde Naties schatten in dat zeker 76.000 mensen dakloos zijn geworden door het natuurgeweld.

Marineschip Zr.Ms. Snellius en de Johan de Witt zijn ter plaatse. In totaal zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee aangekomen bij de Bahama's voor het leveren van noodhulp. Er is een Genie Compagnie van de landmacht aan boord van de Johan de Wit, die onder meer in de haven een grote schoonmaakbeurt gaat uitvoeren. Naast het personeel wordt er ook materieel ingezet.

Volledig scherm
Twee Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando op het achterdek van Zr. Ms. Johan de Witt. © ANP

Tenten plaatsen

Volledig scherm
Nederlandse hulp onderweg naar de door orkaan Dorian verwoeste Bahama's. © ANP Graphics
Volledig scherm
Defensie zet 550 Nederlandse militairen van de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee in voor Disaster Relief Bahamas. © Ministerie van Defensie

,,Op verzoek van hulporganisaties daar, gaan we tenten plaatsen voor opslag en opvang”, aldus Van de Sande. ,,Ook gaan we personele ondersteuning geven in het ziekenhuis.” Er is volgens Van de Sande op het eiland veel behoefte aan transport. ,,We hebben veertig tot vijftig voertuigen aan boord, die we zo snel mogelijk aan land gaan brengen om aan de vraag naar vervoer te kunnen beantwoorden.”

Struikelblok in de operatie zijn de slechte weersomstandigheden de komende dagen. ,,Het regent, onweert en er staat een harde wind. dat maakt het niet makkelijker om materiaal aan land te brengen.” Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama's mee hebben. Ook zijn er specialisten mee die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur.

Volledig scherm
Marineschip Zr.Ms. Snellius wacht in de haven op manschappen en goederen. © ANP
Volledig scherm
Aan boord van de schepen bevinden zich onder andere voertuigen om noodgoederen te verplaatsen over het eiland, bouwmaterialen voor noodmaterialen en pallets met water en voedsel. © Ministerie van Defensie
Volledig scherm
De militairen gaan onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama’s brengen. © Ministerie van Defensie
 1. Bende rond Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor deze reeks moorden en pogingen

  Bende rond Taghi wordt verantwoor­de­lijk gehouden voor deze reeks moorden en pogingen

  Advocaat Derk Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi (41). De bende rond Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in de onderwereld. Taghi geldt als absolute hoofdverdachte. Alle lijntjes komen bij hem samen, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Hij is voortvluchtig, evenals zijn vermeende rechterhand, Saïd Razzouki.
 2. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond bij hem’

  Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond bij hem’

  De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont. De vrouw van de raadsman stond toen de hulpdiensten arriveerden bij het slachtoffer. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
 3. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

  Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

  De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.