Nederlandse piloten ontkennen smokkel van 80 kilo cocaïne in vrachtvliegtuig

videoDe drie Nederlanders die woensdag op het internationale vliegveld Ezeiza (Buenos Aires, Argentinië) zijn opgepakt na de vondst van 82 kilo cocaïne in een Martinair Cargo-vliegtuig zeggen niets met de zaak te maken hebben. Dat meldt hun advocaat Marta Nercellas tegenover deze site. Volgens de advocaat zijn zij slachtoffer in de zaak.

In totaal zijn woensdag acht personen opgepakt die op vlucht MP6912 (Sao Paolo – Amsterdam, via Buenos Aires en Quito) zaten. De overige vijf verdachten zijn Argentijnen. Het ging om een blauw KLM Cargo-toestel, ingezet door Martinair dat onder de vlag van Air France-KLM opereert en onder meer polopaarden vervoerde.

Volledig scherm
Op de internationale luchthaven Ezeiza, nabij Buenos Aires in Argentinië, is woensdag tijdens een douaneactie ruim 80 kilo cocaïne aangetroffen in het ruim van een vliegtuig dat vloog voor Martinair Holland. © Policiales Argentina

Op vrijgegeven videobeelden is duidelijk te zien hoe de drugs in Buenos Aires aan boord zijn gegaan. Hun advocaat zegt dat op het moment dat de drugs werden ingeladen de piloten bovenin het vliegtuig zaten. Vanuit daar konden zij niet zien wat er beneden werd ingeladen.

De Nederlandse piloten zitten momenteel vast in Argentinië. Advocaat Nercellas: ,,De drie piloten hebben meteen bezoek gehad van mensen van de Nederlandse ambassade. Verder is KLM druk met de zaak bezig. Zij hebben de partners van de piloten al aangeboden om eventueel deze kant op te komen. Zoals je je kunt voorstellen, leven zij nu in grote onzekerheid over wat er met hen gaat gebeuren.”

Rechter bekijkt zaak

De Argentijnse aanklager Emilio Guerberoff laat weten dat de rechter de komende (maximaal) tien dagen zal gebruiken om te kijken of alle procedures goed zijn uitgevoerd. Dan zal ook meer bekend worden over het lot van de drie Nederlanders. In verband met hun privacy wil Nercellas niet zeggen om wie het gaat.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.