Volledig scherm
© Defensie

Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.

Vandaag werd het eiland opnieuw getroffen door slecht weer. De tropische depressie Humberto zorgde voor harde wind en veel regen en door de hoge golven konden Nederlandse boten niet met goederen en personeel van de Johan de Witt naar het eiland varen. In plaats van de boten vliegen daarom twee Cougar-helikopters af en aan. Dankzij één van die Nederlandse helikopter met een arts van de marine kon een hoogzwangere vrouw op het eiland tijdig worden geëvacueerd.

De Nederlandse militairen hopen morgen de boten weer te kunnen gebruiken, want daarin kunnen grotere voorraden en ook zeilen, tenten en constructiemateriaal naar de wal worden gebracht.

Totaal verwoest

Abaco was voor Dorian een schilderachtig, groen paradijs in de Bahama’s, maar nu is het eiland op sommige plekken totaal verwoest. Zoals Marsh Harbour, aan de oostkust. Dat is waar het oog van de orkaan over het eiland raasde. Containers en boten zijn door de sterke storm over het eiland verspreid. Woningen zijn gereduceerd tot karkassen, gebouwen en voertuigen zijn verwrongen. 

Volledig scherm
© Defensie

Sinds het arriveren van de eerste Nederlandse soldaten is de haven goed opgeruimd, leveren generatoren stroom op plaatsen waar mensen samenkomen en zijn daken hersteld, zo rapporteert Ad Van de Sande, commandeur van de missie.

Vandaag vloog ook António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, in een Nederlandse Cougar-helikopter over het eiland om de schade te bekijken. Van de Sande begeleidde Guterres op deze ronde om het eiland. Guterres noemde de verwoesting die de orkaan heeft aangericht indrukwekkend, meldt Van de Sande. ,,Dat sluit aan bij mijn eigen indrukken en dat geeft precies aan waarom we hier nodig zijn. De Nederlandse militairen zijn volop bezig met het verlenen van noodhulp en dat duurt echt nog wel een paar dagen. Daarna moet de wederopbouw op de Bahama’s beginnen. Die gaat echt lang duren.’’

Volledig scherm
© Defensie
Volledig scherm
© Defensie