'Nederlandse verdachte (18) eiste online zelf DDoS-aanvallen op'
De politie heeft een 18-jarige verdachte van DDoS-aanvallen gearresteerd. De jonge man werd opgepakt voor een DDoS-aanval waarmee de website van de Belastingdienst werd platgelegd. Eerder zou hij de Bunq bank hebben aangevallen. Volgens de bank gaat het om Jelle S. uit Oosterhout. Website Tweakers stelt dat de jongen zelf online de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de aanvallen.
De 18-jarige wordt ook verdacht van aanvallen op internetsite Tweakers en provider Tweak. Het is nog niet duidelijk of de Oosterhouter ook verantwoordelijk is voor de recente DDoS-aanvallen op de ING Bank, de Rabobank, SNS Bank, ASN Bank en ABN AMRO, aldus de politie vandaag. De Oosterhouter is student Netwerkbeheerder aan het Radius College in Breda en heeft zijn eigen hostingbedrijf.
Het Team High Tech Crime (THTC) van de Landelijke Eenheid begon in september een onderzoek na de aanvallen bij de Bunq bank. De politie onderzoekt of de verdachte alleen handelde. ,,Er wordt nog onderzocht of er een link is naar de recente DDoS-aanvallen op andere grote financiële dienstverleners'', aldus Gert Ras van de THTC.
De woning van de Oosterhouter werd doorzocht. Zijn computer en andere digitale gegevensdragers zijn in beslag genomen. Hij moet morgen voorkomen, dan beslist de rechter-commissaris of hij langer vast blijft zitten.
Vergiffenis
Met deze aanhouding laten we zien dat personen die DDoS-aanvallen plegen, niet ongestraft blijven
Opvallend genoeg had de Bunq bank in september vorig jaar te maken met een 18-jarige student die een aanval uitvoerde op de site. Ook hier zou het gaan om Jelle S. uit Oosterhout. S. meldde zich toen echter zelf bij de bank en bood zijn excuses aan. Bunq-directeur Ali Niknam besloot af te zien van aangifte omdat hij het leven van de jongen naar eigen zeggen 'niet wilde verwoesten' met een mogelijke celstraf.
Hoofdredacteur Wout Funnekotter van Tweakers laat in een reactie weten 'de politie te hebben geholpen' met het onderzoek in de zaak. Tweakers kwam de verdachte naar eigen zeggen los van het politieonderzoek vorige week op het spoor. De jongen meldde zich op de website onder een pseudoniem, waar hij volgens Tweakers de verantwoordelijkheid voor zowel de DDoS-aanvallen op Tweakers als op verschillende overheidswebsites opeiste.
De jongen verklaarde voor 40 euro aan capaciteit ingekocht hebben bij een zogenaamde ‘stresser’, een onlinedienst die door bedrijven gebruikt kan worden om hun DDoS-bestendigheid te testen, maar net zo goed ingezet kan worden voor een daadwerkelijke aanval.
Volgens Tweakers wist de systeembeheerder aan de hand van ip-adressen te achterhalen dat de aanvaller een account op Tweakers had. Na verder onderzoek bleek dat hij meerdere nieuwstips had ingestuurd naar de redactie van Tweakers over zijn eigen werk. Tweakers heeft daarna zijn gegevens overgedragen aan het Team High Tech Crime (THTC) van de politie.
Volgens de politie heeft Bunq, Tweakers en veiligheidsbedrijf Redsocks geholpen bij het vinden van de verdachte. „Zij hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek. Met deze aanhouding laten we zien dat personen die DDoS-aanvallen plegen, niet ongestraft blijven'', aldus zegt hoofd THTC Gert Ras.
Volgens Ras hangt S. een maximale celstraf van zes jaar boven het hoofd.,,Dit soort acties heeft geweldige gevolgen.''
Aanval
Bij een DDoS aanval maken heel veel computers bewust verbinding met één server achter een website, bijvoorbeeld van een bank. De hackers proberen een website onbereikbaar te maken door een server te overspoelen met webverkeer. Als bijvoorbeeld een bank doelwit is, kunnen klanten rekeningen niet meer betalen of geld overmaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brabantse gynaecoloog gebruikte eigen zaad voor verwekken van donorkinderen
De Brabantse gynaecoloog Henk Ruis heeft met zijn eigen sperma minstens drie donorkinderen verwekt bij vrouwen die hij tussen 1988 en 1992 behandelde. Dat melden vruchtbaarheidscentrum Nij Geertgen en de organisatie Fiom, die mensen helpt met afstammingsonderzoek. -
Man probeert met ijsjes kinderen zijn auto in te lokken
De politie waarschuwt voor een man die met ijsjes kinderen zijn auto in probeert te lokken in de gemeente Reimerswaal. Er zijn al meerdere meldingen over de automobilist binnengekomen. -
7 vragen over de hacks
Hoe stoppen we de cyberaanvallen?
Computerhackers legden afgelopen dagen het online en mobiel bankieren bij ABN Amro, ING en Rabobank urenlang lam. Ook de Belastingdienst werd kort getroffen. Zeven vragen over de nieuwste reeks cyberaanvallen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Weer storing bij banken door cyberaanvallen
ABN Amro en ING Bank kampten vanavond wederom met storingen door cyberaanvallen. Klanten hadden problemen met inloggen op Internet- en Mobiel Bankieren, meldde de bank op Twitter. De getroffen diensten komen geleidelijk aan weer online.
-
PREMIUM
Bronzen hoofdje van overleden Dante (5) van begraafplaats geroofd: ‘Doet vreselijk veel pijn’
Dieven hebben het bronzen hoofd van de overleden Dante (5) van de Utrechtse begraafplaats Tolsteeg geroofd. Tot groot verdriet en ontsteltenis van haar ouders, die hopen dat de dief tot inkeer komt. En het beeldje zo snel mogelijk op z’n vertrouwde plek staat. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.