'Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart’
Geen versoepelingenHet kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover.
Delen per e-mail
De besluiten zijn nog niet definitief. Maandag hakt het kabinet de knoop door. Daarna volgt een persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Het is al duidelijk dat daar geen echte versoepelingen worden aangekondigd. Het gaat hooguit om aanpassingen, zeggen ingewijden.
Al in november werd voor de meeste landen een negatief reisadvies afgegeven. Alleen voor het Caribisch deel van het koninkrijk gold dat toen nog niet. Vanaf half december zette het kabinet alle landen in de wereld op ‘code oranje’. Dat negatieve reisadvies zou tot medio maart duren, maar dat wordt nu verlengd. De besmettingscijfers zijn nog niet goed in Nederland, net zoals elders.
Wel zou Rutte maandag willen aangeven dat - als het beter gaat met het aantal coronabesmettingen - meer mogelijk kan worden in de meivakantie en zeker in de zomer. De Jonge en het RIVM verwachten dat begin juli iedere volwassene in Nederland kan zijn gevaccineerd, in ieder geval met één prik. Dat geeft volgens hen al veel meer perspectief op allerlei vrijheden.
Punt van zorg
Het verbod op zwemlessen voor kinderen is al langer een punt van zorg. Het is riskant dat hierin een achterstand ontstaat vanwege het verdrinkingsgevaar. Lessen worden na 15 maart volgens de bronnen weer toegestaan met inachtneming van bepaalde maatregelen. Welke dat precies zijn, wordt nog bekendgemaakt.
Ook de avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemiologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat zaterdag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid.
Er liggen drie grote onderwerpen op tafel waarover versoepelingen op de middellange termijn denkbaar zijn. Het hoger onderwijs kan gedeeltelijk weer toegankelijk worden voor studenten. De buitenterrassen zouden rond het eerste weekend van april met Pasen weer open kunnen. En de detailhandel zou meer ruimte kunnen krijgen. Maar voor alle drie de onderwerpen geldt dat de coronacijfers er beter uit moeten zien.
Afgelopen etmaal heeft het RIVM 4567 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat is meer dan het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemiddeld 4507 besmettingen per etmaal. Zaterdag was het aantal besmettingen 5356 (gecorrigeerd).
Tegemoetkoming horeca geen optie
Een tegemoetkoming aan de horeca door de terrassen te openen lijkt voor Pasen helemaal geen optie. Een betrokkene zegt: ,,Kijk eens wat er gebeurt bij mooi weer. Dan kruipen ze dus op elkaar in het park en op een terras kunnen ze 1,5 meter afstand houden.’’ Maar de weersomstandigheden zien er voorlopig niet goed uit.
Over de avondklok is geen echte discussie. Die loopt volgende week maandag af en wordt zoals minister Grapperhaus vrijdag na de MCC al zei, waarschijnlijk verlengd. Ook de heropening van sportscholen lijkt nog een brug te ver. Kleine versoepelingen waaraan wordt gedacht zijn meer sportmogelijkheden voor volwassenen. De versoepelingen gaan mogelijkerwijs pas eind maart in.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update + Video
Politie beukt drugslab binnen met gepantserde bus, arrestant verstopt zich in plafond
Met grof geschut viel een zwaarbewapend arrestatieteam donderdagavond een grote loods in Arnhem binnen. Daar is volgens de politie een crystal-methlab gevestigd. Een verdachte had zich verstopt in het systeemplafond. -
PREMIUMVideo
Grote hit: militair Kerwin verhuurt jacuzzi's voor in de woonkamer
In Afghanistan zag Kerwin Pronk de lichtspoormunitie van de Taliban in de verte voorbij flitsen. Nu sjouwt de Zoetermeerder zijn huurjacuzzi’s onvermoeibaar naar twaalf hoog als het moet. -
PREMIUM
Roep om strakker coronabeleid: 'Als we niet indammen, accepteren we dat mensen gevaar lopen’
Terwijl koffiedrinkende en virusontkennende demonstranten volop aandacht opeisen, is er ook een groep tegenstanders van het Nederlandse coronabeleid die nauwelijks publiciteit krijgt. De aanhangers van de #zerocovid-strategie hielden daarom zaterdag een nationale actiedag. Digitaal, uiteraard. -
Avondklok tot 30 maart, versoepelingen liggen moeilijk in Catshuis
De avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat zaterdag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid. -
PREMIUMVideo
Tranen van blijdschap: huisarts helpt pleegouders uit de brand met overtollige vaccins
Twee prikjes: voor de Friese Aad en Tineke Twigt en hun zes pleegkinderen maken ze een wereld van verschil. Een huisarts uit Den Haag bood aan hen in te enten met vaccins die hij overhad. ,,We durfden er al niet meer op te hopen. De kinderen kunnen eindelijk weer naar school!’’
-
IC’s breiden capaciteit weer uit: bovengrens in zicht
Terwijl het demissionaire kabinet zich dit weekend buigt over mogelijke versoepeling van het coronabeleid, breiden de ziekenhuizen hun ic-capaciteit verder uit. Het maximum komt langzaam maar zeker in zicht. -
PREMIUMVIDEO
Paul werd Marlies. ‘Ik hou nog steeds van voetbal, van motoren en van Marian’
Het is precies tien jaar geleden dat Paul tegen zijn echtgenote Marian zei: ,,Zo kan ik niet verder. Ik wil als vrouw leven.” Nu is hij een zij en heet Marlies. Deze maand kwam een boek uit over de moeilijke jaren die achter hen liggen. Marian krijgt daarin nadrukkelijk de ruimte. Marian: ,,Meestal staat de transgender centraal. Marlies vond het belangrijk dat mijn stem gehoord werd, als partner van.” -
Eindelijk de vaccinatie, maar voelt het ook als bevrijdingsdag?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 390. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.