Volledig scherm
Minister president Mark Rutte (VVD) houdt een toespraak over de belangen van Nederland in de Europese Unie. Over een week gaat Nederland naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. © ANP

Nieuwe strategie: Rutte valt ‘kamergeleerde’ Baudet aan

Negeerde premier Mark Rutte zijn tegenstander Thierry Baudet eerder nog, nu kiest hij de aanval. Rutte wil op tv in debat met de ‘fröbelende zolderkamergeleerde’ die ‘een gevaar’ voor de samenleving zou zijn.

Zijn speech leek in gif gedrenkt. Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, is volgens Rutte ‘een gevaar’ voor de samenleving, zei hij vanavond tijdens een campagnebijeenkomst in Barendrecht. Het was de felste aanval van de premier tot nu toe - een week voor de verkiezingen.

Volgens Rutte heeft Baudet ‘rare verzinselen’, bovenal dat een nexit ons land goed zou doen. Het is volgens Rutte echter een ‘onverantwoord risico met onze veiligheid, onze stabiliteit en onze welvaart’. ,,Het is ergens op een zolderkamer bedacht. Bij flakkerend kaarslicht, met een ganzenveer geschreven. Nederland heeft niets aan een zolderkamergeleerde die daar zit te fröbelen hoe de ideale wereld in elkaar zit.’’

Want hoewel Rutte zich altijd presenteert als een rasoptimist, maakt hij ‘nu een uitzondering’. Hij ziet een Europa in ‘een storm’, dat wordt bedreigd door de handelsoorlog tussen de VS en China, dat worstelt met vluchtelingen en dat met de ‘dreiging’ van Rusland ‘te maken heeft’ en de brexit. ,,In Moskou lacht iemand zich helemaal rot om de brexit.’’

Reden voor de VVD-leider om Baudet direct uit dagen tot een debat op tv, nog voor de verkiezingen van volgende week. ,,Omdat zijn onzinnige beweringen bestreden moeten worden.’’

Quote

Zijn onzinnige beweringen moeten bestreden worden

Mark Rutte

Met een aanval op Forum kiest Rutte duidelijk een andere koers dan hij voer in de vorige campagne. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen weigerde de premier zelfs de woorden ‘Baudet’ en ‘Forum voor Democratie’ uit te spreken. Hij had het slechts over ‘partijen die pleiten voor een nexit’ en ‘schreeuwers aan de zijlijn’. Pas na de verpletterende verkiezingswinst van Forum konden er felicitaties vanaf waarbij hij Baudet bij naam noemde.

Nu Forum de VVD als grootste partij voorbij is in ons land, wisselt de VVD van strategie - acht dagen voor de verkiezingen van het Europees parlement.

Nek aan nek

Er staat dan ook veel op het spel: konden de verkiezingen van de Provinciale Staten al worden uitgelegd als een (verloren) populariteitspoll voor Rutte’s partij en kabinet, dat geldt ook voor de stembusgang op 23 mei. Opnieuw gaan VVD en Forum nek aan nek in de peilingen. En Rutte hoopt zo wat overlopers die niet geloven in een nexit, want die groep is er ook binnen Forum, voor zich te winnen.

Rutte weet: als Forum weer een dreun uitdeelt, zal dat niet fataal voor hem zijn als premier of VVD-leider. Maar de moraal zou - opnieuw - een knauw krijgen.

  1. Fiasco dreigt voor slager na ludieke guldenactie: ‘Maar ik had dit nooit willen missen’

    Fiasco dreigt voor slager na ludieke guldenac­tie: ‘Maar ik had dit nooit willen missen’

    Een ludieke actie van een feestvierende slagerij om klanten nog één dag met guldens te laten betalen, heeft mogelijk grote financiële gevolgen. Wat blijkt: slager Johannes Hoekstra kan de verkregen guldens niet inleveren, omdat De Nederlandsche Bank geen guldenbiljetten van bedrijven meer accepteert. ,,Dat is heel vervelend, maar één ding is in elk geval zeker: dit weekend pakken ze ons niet meer af.”