NLAlert voor zeer grote brand bij interieurbouwer: dichte rook over Aalten

videoAALTEN - In een bedrijfspand aan de Vierde Broekdijk op het bedrijventerrein in Aalten heeft vannacht een grote, uitslaande brand gewoed. De brandweer rukte kort voor 23.30 uur met groot materieel uit om het vuur te bestrijden. De productiehal van een winkelinterieurbouwer heeft vlam gevat. De brandweer is nog altijd bezig met blussen.

Volledig scherm
De grote brand in Aalten. © Roland Heitink/Persbureau Heitink

Er waren geen mensen in het pand toen de brand begon. Volgens een woordvoerder zijn er geen slachtoffers. Ongeveer de helft van het gebouw is verloren gegaan, zo bleek gaandeweg. 

Met een NLAlert is de directe omgeving gewaarschuwd tegen de bij de brand vrijkomende rook en andere schadelijk lucht. Het advies is om ramen en deuren zo goed mogelijk te sluiten en ventilatiekanalen dicht te maken. Ook later in de nacht kwam nog steeds veel rook vrij. 

Alle bedrijven in de ring Vierde Broekdijk-Dinxperloseweg-Rondweg Zuid zijn tot nader order gesloten omdat ze te lang in de rook hebben gelegen, meldde de brandweer vanochtend.

Interieurbouwer

Volledig scherm
Een grote brand woedt bij Virupa in Aalten © Eastview Media

De brand ontstond in het bedrijfspand van Tritop waar binnen- en buitenreclames en winkelinterieurs worden gemaakt, alsook bewegwijzering en winkelpresentaties.  De brandweer heeft Grip1 afgegeven. Zo kunnen korpsen uit de regio worden opgeroepen en samenwerken. 

De brandweereenheden gingen gezamenlijk het vuur te lijf. Volgens een woordvoerder stond de helft van het bedrijfspand in lichterlaaie. De hoop was dat de andere helft van het gebouw behouden kan worden. 

Zorgen om rook

Ernstige zorgen zijn er over de zeer forse rookontwikkeling uit de  brand. ,,Die rook was de reden waarom we een NLAlert hebben uitgestuurd. De rook trekt precies over het dorp Aalten. Die rook is heel dicht. We hebben de inwoners gewaarschuwd.

Er gaan straks meetploegen het dorp in om vast te stellen wat de kwaliteit van de lucht is’’, laat de woordvoerder van de  brandweer weten.

Het bedrijfspand is ingesloten door brandweerbluswagens die rondom op de wegen zijn opgesteld. 

Volgens getuigen ter plaatse zijn er regelmatig explosies te horen vanuit het pand dat in lichterlaaie staat. Onbekend is waardoor die veroorzaakt worden. Volgens de brandweerzegsman zijn die knallen  veroorzaakt door kleine gastanks die in een bedrijf aanwezig zijn. ,,Geen reden om extra zorgen over te hebben.’’

Check de video beelden in onderstaande tweetberichten om een indruk te krijgen van de brand.