Volledig scherm
Zonaanbidder op het strand van Scheveningen. © ANP

Nog even genieten: Indian summer in aantocht

Leg dat zomerjurkje en die korte broek nog niet onderin de kast: na dit weekend gaan de temperaturen flink stijgen. Het kwik zal 22 tot 25 graden aantikken, waarden die hoger zijn dan normaal. Dat wordt genieten van een Indian summer!

We spreken van een Indian summer oftewel een oudewijvenzomer wanneer de temperaturen tussen half september en november nog hoog zijn. Normaal gesproken zou de thermometer in die maanden 17-18 graden moeten aangeven. Maar door de invloed van ex-orkaan Helene wordt het vanaf vrijdag toch warmer.

,,Het worden prachtige dagen. Het blijft droog met weinig wind. Alleen in het weekend krijgen we te maken met een buitje, maar daarna hebben we heerlijk weer", zegt Ben Lankamp, meteoroloog bij Weerplaza. Vanaf zondag stijgt de temperatuur. Volgens de weerkaarten van het weerbureau stijgt het kwik op dinsdag en woensdag zelfs naar temperaturen van 22 tot 25 graden.

Lankamp raadt dan ook aan er met volle teugen van te genieten. ,,Het kan hierna een stuk wisselvalliger worden. Maar dat blijft koffiedik kijken. Volgende week kunnen we daar meer over vertellen.''

Grote verschillen

Vandaag had Nederland landelijk te maken met grote temperatuursverschillen. In het noorden was het erg bewolkt met hier en daar lichte regen en zo'n 19-20 graden. In het midden was het halfbewolkt en in het zuiden volop zonnig en temperaturen tot 25 graden.

Vanavond heeft Nederland te maken met steeds meer bewolking en af en toe een spat regen, met uitzondering van het zuiden. Daar trekt de bewolking na de ochtend ook over het land en is er dan ook kans op wat lichte regen. Het wordt morgen 15 tot 20 graden. Alleen in Zuid-Limburg kan het kwik nog stijgen naar 22 of 23 graden.

Weerplaza.nl on Twitter

Terwijl een groot deel van het land tegen wolken aankijkt is het in het zuiden inmiddels #zomers warm. https://t.co/KnY6oowYkS

  1. 'Controle op wapendoorvoer via luchtvracht Schiphol rammelt'

    'Controle op wapendoor­voer via lucht­vracht Schiphol rammelt'

    De controle op de doorvoer van luchtvracht op vliegveld Schiphol rammelt. Meerdere cargobedrijven en doorvoerbedrijven die de zendingen moeten regelen en controleren, doen dat niet goed. Daardoor kunnen onder meer ladingen met militaire goederen, onderdelen en andere strategische spullen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen waartegen een wapenembargo geldt, zoals Rusland en Saudi-Arabië. Dat meldt de Groene Amsterdammer na eigen onderzoek.
  2. Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies

    Vredespa­leis wil uniek pact tussen wereldreli­gies

    Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.