Nog geen einde aan belastingontwijking piloten en cabinepersoneel KLM
KLM moet beter zijn best doen om te voorkomen dat het bedrijf meewerkt aan belastingontwijking door piloten en cabinepersoneel die buiten Nederland wonen. Staatsagent bij KLM Jeroen Kremers gaat daarover in gesprek met de luchtvaartmaatschappij, melden ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Mark Harbers (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.
Sinds het begin van de coronacrisis is aan KLM tot nu toe in totaal 6,5 miljard euro aan steun verleend. Dat komt neer op 240.000 euro per werknemer. Oftewel, in de woorden van de overheid zelf: een 'zeer omvangrijke’ steun. Aan Jeroen Kremers als staatsagent bij de KLM de taak om te rapporteren of de luchtvaartmaatschappij aan de regels voor coronasteun heeft voldaan. Een van de voorwaarden is de toezegging van KLM dat ‘mogelijke medewerking aan of facilitering van belastingontwijking door werknemers wordt beëindigd’.
Uit de laatste voortgangsrapportage van de overheid blijkt dat 11 procent van de piloten en 5 procent van het cabinepersoneel buiten Nederland woont. Dat zijn circa 680 medewerkers in totaal. De meeste piloten wonen in Spanje, voor het cabinepersoneel is België favoriet. Nieuwsuur meldde bijna twee jaar geleden dat een deel van hen dat zou doen op aanraden van belastingadviseurs. De regeling voor hun reiskostenvergoeding maakt het makkelijk om in het buitenland te gaan wonen om belastingredenen.
Tekst gaat verder onder tweet.
Kremers merkt wel op dat die mensen niet allemaal in het buitenland wonen om belastingredenen, maar ook vanwege bijvoorbeeld familiebanden of het weer. Toch schat hij dat zo’n twee derde in een land woont waar ze minder belasting betalen. Al die medewerkers mogen voor woon-werkverkeer gratis gebruikmaken van vluchten van de KLM-groep. De regeling waarmee de piloten een vergoeding krijgen voor hun internationale reiskosten maakt het volgens de staatsagent makkelijker om in Nederland belasting te ontwijken door in het buitenland te gaan wonen.
Strengere gedragsregels
Het is volgens Kremers niet te doen om van iedereen te controleren waarom zij in het buitenland wonen. Wel zegt hij met KLM te kijken of er ‘generieke initiatieven mogelijk zijn om aan eventuele facilitering een einde te maken’. Hij denkt dan aan een maximum van de reiskostenvergoeding, gelijk aan de reiskostenvergoeding voor medewerkers die in Nederland wonen. Of aan strengere gedragsregels.
De Tweede Kamer wilde dat KLM zou optreden tegen dit soort vormen van belastingontwijking als voorwaarde voor de steun die het bedrijf kreeg in de coronacrisis. KLM zelf heeft aan de staatsagent laten weten dat aan die voorwaarde is voldaan omdat maar een klein aantal medewerkers in het buitenland woont, en dat bovendien niet illegaal is. Daar is Kremers het dus niet mee eens.
Verder houdt KLM zich volgens Kremers redelijk goed aan de voorwaarden. Aan de ‘bedrijfseconomische en financiële voorwaarden’ zoals kostenbesparingen wordt volgens hem ‘ruimschoots voldaan’, hoewel het nu zaak is om vooruit te kijken naar een mogelijk onzekere toekomst. Op het gebied van duurzaamheid en overlast, zal het bedrijf ook nog afhankelijk zijn van extra stappen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zelf moet zetten.
KLM bevestigt dat het in gesprek gaat met de staatsagent. De vliegtuigmaatschappij wil er verder niets over kwijt, zegt een woordvoerster.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Marktplaats vol met Tina Turner: 500 nieuwe advertenties in eerste 24 uur na overlijden
-
Onderzoek: KLM op een na veiligste luchtvaartmaatschappij
KLM was afgelopen jaar de veiligste luchtvaartmaatschappij van Europa, stellen experts van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC). Wereldwijd moet het Nederlandse bedrijf alleen Emirates voor zich dulden. -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Reddingsbrigade waarschuwt: pas op met zwemmen in koud water, ‘wacht nog half maandje’
Met warm weer in aantocht - donderdag begint de meteorologische zomer officieel - neemt ook het aantal mensen dat het water opzoekt toe. Was het Pinksterweekend ondanks de zon nog wat fris voor een duik, woensdag kan het landinwaarts richting de 25 graden gaan. Lekker zwemweer? Zo vroeg in het jaar is het water nog erg koud, waarschuwt de reddingsbrigade. ‘Doe het niet op dit moment, het is nog niet warm genoeg.’ -
de zaak x
Lubertus slikte de verkeerde pil, en dat had een fatale afloop
Een pilletje, een snuifje: drugsgebruik lijkt bijna normaal geworden. Maar het gebruik gaat niet altijd goed. Zo slikte Lubertus de verkeerde pil. Met een fatale afloop.Bunschoten
-
PREMIUMVijf vragen
Vroegtijdig vertrek topman Elbers opmaat voor nieuwe machtsstrijd bij KLM
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?