Het simulatie-Paasvuur in de St. Petrusbasiliek van Oirschot, zaterdagavond.
Volledig scherm
Het simulatie-Paasvuur in de St. Petrusbasiliek van Oirschot, zaterdagavond. © Eigen foto

Oirschots paasvuur te realistisch: initiatief eerder gestopt door vele brandmeldingen uit omgeving

Het paasvuur dat vanavond te zien was op de St. Petrusbasiliek in Oirschot is noodgedwongen afgebroken. Het simulatievuur boven op de kerktoren oogde dusdanig echt dat er vanuit de verre omgeving brandmeldingen kwamen. De meldkamer van de hulpdiensten werd daardoor dusdanig belast dat het vuur een half uur eerder dan gepland werd ‘gedoofd’.

Het paasvuur was een initiatief van de parochie Odulphus van Brabant. Vanwege het coronavirus kunnen er geen kerkdiensten worden gehouden. Als ‘hoopvol licht en een troostende boodschap’ werd besloten om zaterdag tussen 20 en 22 uur een virtueel paasvuur te laten branden op de kerktoren van de basiliek aan de Markt in Oirschot. Dat gebeurde door het bedrijf Fireware, gespecialiseerd is in het verzorgen van simulatievuren, en in overleg met gemeente en brandweer. Carillonneur Rosemarie Seuntiëns speelde drie kwartier paasliederen op het carillon. 

Het ‘vuur’ en de muziek oogstten veel bewondering bij de inwoners van Oirschot, staand op de Markt of kijkend vanuit hun eigen tuinen in het dorp. Maar er waren ook veel mensen die dachten dat de toren daadwerkelijk in brand stond. Zo kwamen er veel 112-meldingen van automobilisten die Oirschot passeerden via de snelweg A58. Omdat de belasting voor de meldkamer te groot werd, werd besloten het vuur iets eerder - om 21.30 uur in plaats van 22.00 uur - te stoppen.