OM: 4,5 jaar cel voor uitbuiten tienermeisje

UpdateIn de strafzaak over het prostitueren van een 14-jarig verstandelijk beperkt meisje in 2010 heeft het OM 4,5 jaar cel geëist tegen een van de drie hoofdverdachten, een nu 23-jarige Arnhemmer.

Het meisje heeft de vermogens van een 9-jarige en was weggelopen uit een Apeldoornse instelling toen zij in contact kwam met de neef van de Arnhemmer. Die kreeg eerder al 3 jaar cel na een eis van 4 jaar. De twee neven brachten het meisje volgens het OM naar Arnhem, waar zij vanuit verschillende huizen in de omgeving seksklanten moest ontvangen of bezoeken.

De Arnhemmer buitte het meisje in elk geval twee weken uit, denkt het OM, voordat een ander het roer overnam. Hij schakelde vrienden in als chauffeur, huisvester, oppas en seksadverteerder en regelde klanten uit eigen kring, denkt de aanklager. Het meisje moest werken zonder condoom, meedoen aan groepsseks en kreeg volgens het OM hasj en wiet te roken om haar gewillig te maken. Ze leverde drie keer het gangbare prostitutietarief op, waar zij zelf niets van zag.

Het OM denkt ook dat haar tas met ID-kaart is afgepakt en dat het meisje met een pistool is bedreigd, hoewel daarvoor geen bewijs is. Begin maart, ongeveer een maand nadat ze was weggelopen, werd het vermiste kind in een Arnhems internetcafé getraceerd door de politie.

Net als de reeds veroordeelde 21-jarige neef uit Capelle aan den IJssel, stelt de Arnhemmer dat hij niet wist dat het meisje minderjarig of kwetsbaar was. Volgens hen wilde ze zelf als prostituee werken en zocht ze iemand die haar tijdens haar werk kon beschermen. De Arnhemmer stelt dat hij haar alleen tijdelijk hielp met bescherming en onderdak.

Maandag eiste het OM ook 1,5 jaar cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen een 45-jarige Arnhemmer wegens het penetreren van het kind tijdens groepsseks. Dinsdag staan een 27-jarige Arnhemmer terecht die seksadvertenties maakte en het roer van de twee neven overnam, en een 26-jarige chauffeur. Naast de Capelse neef zijn nog drie andere betrokkenen eerder al veroordeeld.