De stichting Strijd tegen Misbruik deed medio juni aangifte tegen Martijn omdat oud-bestuursleden volgens haar verschillende websites beheren waarop ze pedofilie verheerlijken en filmpjes plaatsen van jonge kinderen.
Volledig scherm
De stichting Strijd tegen Misbruik deed medio juni aangifte tegen Martijn omdat oud-bestuursleden volgens haar verschillende websites beheren waarop ze pedofilie verheerlijken en filmpjes plaatsen van jonge kinderen. © ANP

OM onderzoekt twee oud-leden van verboden pedoclub Martijn

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar twee oud-leden van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Dit op basis van aangiftes. De twee prominente ex-leden zouden weer volop actief zijn en strijden voor legalisatie van seks tussen volwassenen en kinderen.

,,We kijken naar de website waarnaar wordt verwezen in de aangifte en ook naar een besloten e-maillijst’’, zegt officier van justitie Annemarie Kwaspen. Ze bevestigt een bericht daarover van RTL Nieuws. 

De Hoge Raad verbood Martijn in 2014, omdat de vereniging ‘de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen bagatelliseert, dergelijke contacten zelfs verheerlijkt en haar opvattingen ook propageert’. 

Mailinglijst

De bestuursleden van Martijn verdwenen in de anonimiteit. Medio juni deed de stichting Strijd tegen Misbruik aangifte tegen twee oud-prominenten van de pedo-club. Dit omdat Marthijn Uittenbogaard en Norbert De Jonge weer actief waren op diverse sites. Uittenboogaard met verschillende websites waarop pedofilie aangemoedigd wordt. Hij lanceerde ook een mailinglijst voor pedofielen. Volgens de pedo-voorman zijn voor de lijst ,,mensen welkom die het ermee eens zijn dat seks tussen volwassenen en kinderen legaal zou moeten zijn.’’

De privacy is gewaarborgd, verzekert Uittenbogaard. Namen, mailadressen en IP-adressen zijn afgeschermd. Norbert de Jonge runt een Online Video Platform. Daarop staan onder meer interviews met Uittenboogaard, ‘deskundigen’ over pedofilie, en video’s met schaars geklede kinderen die zwemmen, dansen of zoenen met hun ouders.

Geen tips

Een van de twee ex-leden van Martijn, Norbert de Jonge, ontkent dat er onderling aanwijzingen of instructies zijn gegeven over hoe te handelen om te komen tot het misbruiken van kinderen. ,,Hiervan was geenszins sprake”, stelt hij. Volgens hem wordt er door één deelnemer aan de e-maillijst verwezen naar een handboek en heeft hij daarop afkeurend gereageerd en is dat handboek verder niet besproken.