Volledig scherm
Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. © ANP

Ombudsman: Meer oog voor uitzondering op inburgering

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet meer oog krijgen voor buitenlanders die naar Nederland willen komen, maar die nauwelijks in staat zijn een inburgeringsexamen af te leggen in hun eigen land. Dit schrijft de Nationale ombudsman in een rapport over inburgering dat vandaag is verschenen.

Voor schrijnende gevallen kan de dienst een uitzondering op deze verplichting maken maar dat is nog maar één keer in de afgelopen vijf jaar gebeurd. Brenninkmeijer schrijft dit vreemd te vinden. De IND zou niet alleen maar bezwaren tegen het maken van een uitzondering moeten afvinken, maar meer kunnen kijken naar de gehele situatie van de vreemdeling. Verder denkt Brenninkmeijer dat de IND terughoudend is omdat de dienst bang is dat de ene uitzondering de andere uitlokt.

Gescheiden
VluchtelingenWerk Nederland had geklaagd bij de ombudsman over vreemdelingen uit Irak, Somalië en Afghanistan die door de moeilijke situatie in hun land het examen nauwelijks kunnen afleggen. Daardoor zouden vrouwen hun mannen die al in Nederland zijn pas jaren later kunnen nareizen en zouden kinderen heel lang van hun ouders gescheiden zijn.

Enkele honderden
Sinds 2006 bestaat de eis om een inburgeringsexamen af te leggen in het land van herkomst. Onlangs is pas de eerste uitzondering gemaakt voor een Afghaanse familie. VluchtelingenWerk gaat uit van enkele honderden vergelijkbare gevallen.

  1. LIVE | Honderden boeren verzamelen zich in Den Haag, verkeerschaos in stad
    Boerenprotest

    LIVE | Honderden boeren verzamelen zich in Den Haag, verkeers­cha­os in stad

    Boeren uit het hele land trekken vandaag opnieuw naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Farmers Defense Force (FDF) verwacht in totaal 7500 demonstranten, waarvan 6000 met trekker. Los van een klein groepje boeren dat vanochtend met tractoren de A12 op reed, hebben de meeste boeren gehoor gegeven aan de oproep van FDF om snelwegen te vermijden. Een boer is aangehouden vanwege het negeren van aanwijzingen op de snelweg.