Onderwijs gaat ook bij slechtste coronascenario niet meer helemaal op slot
Met videoHet onderwijs en de kinderopvang gaan niet meer helemaal op slot, hoe erg een toekomstige coronapandemie ook wordt. Zelfs in het slechtste scenario - code rood - gaan alle leerlingen nog beurtelings naar school, blijkt uit de sectorplannen voor onderwijs die vandaag in de ministerraad worden besproken.
In de stukken, die in handen zijn van deze krant, schrijven de betrokken ministers: ‘Het vorige kabinet heeft meermaals besloten tot een sluiting van kinderopvang en onderwijs. Een belangrijke verandering in uitgangspunt van dit kabinet is dat wij een sluiting van deze sectoren te allen tijde willen voorkomen.’
De sectorplannen, een leidraad voor onderwijsbestuurders, werken volgens vier scenario’s: donkergroen (basismaatregelen zoals goede ventilatie), groen (basis plus extra aandacht voor kwetsbare mensen), oranje (contactbeperking via afstand houden, mondkapjes, looproutes, gespreide pauzes en alleen nog maar onderwijs in de school) en rood (helft van de leerlingen is nog maar op school).
Sectorplannen Covid-19 onderwijs op straat, kabinet wil sluiting voortaan te allen tijde voorkomen
Zelfs in dat heftigste scenario gaan kwetsbare kinderen nog wel volledig fysiek naar school. Als het kabinet besluit om een scenario in werking te laten treden, dan geldt voor scholen dat zij de maatregelen zo snel mogelijk invoeren, maar uiterlijk binnen één werkweek. ‘Omdat snelle wisselingen in de geldende maatregelen het draagvlak voor naleving sterk verminderen, blijven deze maatregelen vervolgens minimaal twee weken geldig’, staat toegelicht in de leidraad.
Thuiswerkopdrachten
Het kabinet wil het liefst dat de helft van de leerlingen om de dag naar school gaat bij code rood. De kinderen die thuisblijven, krijgen afstandsonderwijs. Het is niet verplicht voor scholen om gelijktijdig fysiek en digitaal onderwijs te geven. Zo kunnen leerlingen ook thuiswerkopdrachten mee krijgen.
Wat betreft bescherming tegen het virus wil het kabinet behouden dat onderwijsmedewerkers eventueel weer met voorrang kunnen worden getest, maar in het stuk wordt niets vermeld over voorrang bij vaccinatie. ‘Iedereen die op dat moment in aanmerking komt voor een vaccinatie, kan deze tijdig ontvangen. Dit geldt uiteraard ook voor docenten en leerlingen’, staat er slechts.
Tot slot krijgen scholen mee fysieke open dagen en dergelijke activiteiten niet meer in de winterperiode te organiseren, maar ‘op momenten waarop de kans het grootst is dat deze daadwerkelijk plaats kunnen vinden’.
Lees verder onder de foto
Handtekening ontbreekt
De sectorplannen Covid-19 onderwijs hebben de steun van bijna alle onderwijspartijen, alleen de handtekening van de Algemene Onderwijsbond (AOb) ontbreekt. De bond mist ‘effectieve en afdwingbare’ coronamaatregelen en inkomensbescherming voor personeel met long covid.
Een woordvoerster van de AOb wil inhoudelijk niets zeggen over de nog geheime plannen, maar verwijst naar een opinieartikel vandaag in deze krant. Daarin bekritiseert de bond het gebrek aan effectieve bescherming tegen het virus en aan een vangnet, voor als mensen onverhoopt tóch ziek worden.
,,Als het onderwijs hoe dan ook open moet blijven, waarom dan niet onderwijspersoneel opnemen in de vaccinatiestrategie?”, vraagt AOb-voorzitter Tamar van Gelder zich af. En: ,,Waarom is de bewindsman (minister Kuipers, red.) bijvoorbeeld niet echt aan de slag gegaan om deze zomer alle scholen goed geventileerd te krijgen? Had een plan bedacht, samen met de bouwsector!”
In de sectorplannen staat inderdaad dat het moeilijk zal worden om alle scholen optimaal geventileerd te krijgen. Het kabinet schrijft: ‘Tegelijkertijd is een deel van de schoolgebouwen moeilijk aan te passen waardoor simpele ventilatie-ingrepen niet afdoende zijn om te kunnen ventileren volgens de arbo-normen. Van schoolbesturen wordt in die gevallen verwacht dat zij altijd de CO2-gehaltes meten en advies vragen.’
Oude wijn in nieuwe zakken
De bond vindt per saldo de plannen oude wijn in nieuwe zakken, waarbij ‘contactbeperking’ wederom de boventoon voert als het virus uit de klauwen loopt. Het kabinet geeft dat ook min of meer toe in de bijgevoegde Kamerbrief. ‘Het vertrekpunt zijn de maatregelen die in het verleden geldig waren. Hierbij is het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar zijn wel lessen getrokken uit de opgedane ervaringen.’
Er ligt overigens ook een concreet sectorplan corona klaar voor het mbo en het hoger onderwijs. Daarin is veel extra aandacht voor vaccinatievoorlichting en (preventief) zelftesten. In het slechtste scenario - rood - mag straks nog maar maximaal 50 procent van de studenten en het onderwijspersoneel gelijktijdig aanwezig zijn in afzonderlijke ruimtes en op de locatie.
Hogescholen, universiteiten en mbo’s kunnen zelf bepalen welke onderwijsactiviteiten dan nog fysiek plaatsvinden. Daarbij worden ‘de sociale functie van het onderwijs’ en de positie van kwetsbare groepen studenten nadrukkelijk meegenomen, meldt het plan.
Als het onderwijs hoe dan ook open moet blijven, waarom dan niet onderwijspersoneel opnemen in vaccinatiestrategie?
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van zorg tot onderwijs en van cultuur tot sport: zo bereiden sectoren zich voor op nieuwe coronagolf
Minister Kuipers (Volksgezondheid) roept de sectoren in de samenleving op zich met eigen plannen voor te bereiden op een nieuwe coronagolf in het najaar. Liggen die draaiboeken al klaar? -
PREMIUMmet video
Kuipers belooft covidplannen per sector in juli na felle kritiek horeca- en evenementenbranche
Met een opkomende zomergolf ruziën de horeca- en evenementensector met het kabinet over covidmaatregelen. De politiek eist plannen, maar ondernemers kaatsen de bal terug: zorg zelf eerst voor meer ziekenhuisbedden en vaccinatiehallen. Begin juli moeten de sectorplannen klaar zijn. -
PREMIUMCOLUMN
Russische wraakzucht is ontembaar en land zal er alles aan doen om als winnaar uit Poetin-oorlog te komen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMBOSWACHTERSCOLUMN
Het wordt een lang seizoen: jonge eekhoorns en egeltjes druppelen al binnen
Dit jaar zijn ging het jonge dieren-seizoen al vroeg van start, zowel met vogels als met zoogdieren. Dat betekent vaak dat het een lang seizoen wordt en er meer nesten per jaar worden gelegd. De dierenopvang verwacht daarmee meerdere golven van jonge dieren. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past.
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Inbreker grijpt weer zijn kans na corona
Inbrekers grijpen weer hun kans nu er niet meer massaal wordt thuisgewerkt wegens corona. De eerste zes maanden van dit jaar steeg het aantal inbraken met 19 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig.