Onderwijsbonden: Schoolbesturen, kom met goed salaris voor leraren
De onderwijsbonden roepen schoolbesturen op om vandaag tóch verder te onderhandelen over de salarissen van basisschoolpersoneel. Ze vinden dat de PO-Raad ‘over de schaduw moet heenstappen’ omdat het basisonderwijs met grote problemen kampt.
Delen per e-mail
Na twaalf uur praten klapten de onderhandelingen voor nieuwe salarissen op basisscholen gisteravond. Volgens betrokkenen die aan tafel zaten, waren ze er bijna uit maar bleef het eindbod van de schoolbesturen net te laag.
De onderwijsbonden eisten een salarisverhoging van minimaal 3 procent tot maart 2020. Maar sectororganisatie PO-Raad, die namens de schoolbesturen aan tafel zit, bleef daaronder. De bestuurders wilden die 3 procent over een langere periode uitsmeren, namelijk tot 1 juli. ,,Ze wilden niet uitgeven wat ze nog niet hebben. Wij vinden de schoolbestuurders veel te voorzichtig. Goed werkgeverschap vraagt soms een beetje lef. Ze weten hoeveel geld er ongeveer aan komt’’, zegt Eugenie Stolk, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb).
De schoolbestuurders, voor wie de PO-Raad aan de onderhandelingstafel zit, stelt echter dat er simpelweg niet meer geld is. ,,We kunnen het risico niet nemen om de medewerkers te betalen voor geld dat we nog niet hebben. Dat kan betekenen dat er mensen uit moeten of het betekent dat de looptijd van het akkoord langer moet zijn. De PO-Raad is tot het uiterste gegaan en heeft álle ruimte die er was, beschikbaar gesteld voor een structurele loonsverhoging van alle werknemers in het primair onderwijs”, aldus een woordvoerder. De schoolbestuurders stelt dat een deel van het geld juist nodig is voor betere beloning van schoolleiders en onderwijsondersteunend personeel zoals assistenten en intern begeleiders.
Balen
Wij vinden de schoolbestuurders veel te voorzichtig. Goed werkgeverschap vraagt soms een beetje lef
De schoolleiders balen nu enorm van de mislukte onderhandelingen. Een nieuwe cao betekent voor hen namelijk ook nieuwe functies met bijpassende lonen. ,,Er zijn nieuwe salarisschalen waar iedereen het over eens is, maar ze worden nu niet ingezet. Onbegrijpelijk’’, stelt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Zij kregen er tot dusver geen salaris bij. De vernieuwing van hun arbeidsvoorwaarden ligt sinds gisteravond ook op zijn gat.
Noodzakelijk
Het niet komen tot een akkoord in deze toch al roerige tijd is desastreus voor de kwaliteit van het onderwijs
Volgens de onderwijsbonden is een salarisverhoging van 3 procent tot 1 maart 2020 noodzakelijk in de strijd tegen het lerarentekort. Nu al hebben veel basisscholen de grootste moeite om voor alle klassen een meester of juf te vinden. De bonden denken dat een beter salaris helpt om meer leraren naar de klassen te trekken.
Er bestaat bijvoorbeeld een flinke salariskloof tussen leerkrachten in het basisonderwijs en docenten op middelbare scholen. Al twee jaar voeren de basisscholen actie om die kloof te dichten. ,,Voor het geld dat er ligt, hebben we hard gestaakt als sector. Het niet komen tot een akkoord in deze toch al roerige tijd is desastreus voor de kwaliteit van het onderwijs’’, reageert Van Haren. AOb-voorzitter Stolk: ,,Om te voorkomen dat het salarisgat juist groeit, is écht 3 procent nodig. Daarmee vragen we geen onbetaalbare dingen.’’
Ook de PO-Raad betreurt het dat de loonkloof met het voortgezet onderwijs toch groter wordt. ,,Dat is heel erg voor de medewerkers. Daarom willen wij ook afspreken dat de medewerkers wel extra geld krijgen in december. Zij verdienen wel de waardering", aldus de woordvoerder.
Goed bod
Na afloop van de geklapte onderhandelingen pleitte de PO-Raad ervoor om de eenmalige 150 miljoen euro die nu op de plank ligt alsnog als eenmalige uitkeringen aan leraren te geven. De schoolbesturen hadden liever vaste afspraken gemaakt. ,,Het personeel in het primair onderwijs had dan een structurele loonsverhoging ontvangen’’, aldus de organisatie, die vindt dat ze ‘een goed bod had gedaan’. Ook hadden de werkgevers graag een akkoord gesloten over een ‘verdere modernisering’ van de cao.
Vakbond CNV Onderwijs spreekt van een ‘starre opstelling van de werkgevers’. De oproep van de PO-Raad tot een eenmalige uitkering noemt de bond ‘onacceptabel’. ,,Dat levert het onderwijspersoneel namelijk geen enkel recht op, leidt tot willekeur en geen structurele loonsverhoging.’’ Hoe het verder moet, weet de PO-Raad op dit moment ook niet. ,,We gaan er over nadenken.”
Minister Arie Slob (Onderwijs) vindt het ‘bijzonder jammer‘ dat het overleg is afgebroken. ,,Er is structureel 285 miljoen beschikbaar en incidenteel 150 miljoen in 2019 voor de arbeidsvoorwaarden. Dit geld moet zo snel mogelijk bij het onderwijspersoneel terechtkomen’’, aldus de bewindsman.
Verder in het nieuws
-
Echt winterweer blijft uit: dinsdag kan het zelfs 15 graden worden
De schaatsen hoeven voorlopig niet uit het vet en ook een witte kerst zit er niet in. De komende twee weken wordt het volgens de voorspelling van Weerplaza zacht weer met temperaturen tussen de 4 en de 8 graden. Komende dinsdag is zelfs een uitschieter: dan kan het op sommige plekken zelfs 15 graden worden. -
PREMIUM
Holocaust-vergelijking kost boerenprotest sympathie: ‘Rij die trekker van je eens naar Auschwitz’
Het boerenprotest verliest steun door de harde woorden van Mark van den Oever. De voorzitter van actiegroep Farmers Defence Force oogst kritiek met zijn vergelijking tussen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de behandeling van boeren in Brabant. ,,Walgelijk.” -
Nationaal Kamp Vught boos over ‘onvoorstelbaar domme’ jodenuitspraak boerenleider
Bij Nationaal Monument Kamp Vught is met diepe verontwaardiging gereageerd op de uitspraken van Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force. Die vergeleek de manier waarop boeren worden behandeld met de situatie van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. -
PREMIUM
Hoe een gebombardeerd Zweeds oorlogsschip een Urkse viskotter fataal werd
Het spookt rondom de Razende Bol. Het gebied nabij Texel waar de Urker garnalenkotter UK165 Lummetje omsloeg en zonk, ligt bezaaid met tientallen scheepswrakken. Een zoektocht in het wrakken-mijnenveld rond Texel leidt naar een in 1942 gebombardeerd Zweeds stoomschip dat de Urker kotter hoogstwaarschijnlijk fataal werd. -
PREMIUM
Vijf clowns over hun carrière: ‘Mijn clown is niet altijd lief, hij is eigenlijk arrogant’
Van de kinderetende engerd in de film ‘IT Chapter Two’ tot de horrorclown en de depressieve Joker: het afgelopen jaar liep het onschuldige imago van de clown een flinke deuk op. Is het anno 2019 nog leuk om clown te zijn?
-
Veghelnaar (33) rijdt in Eindhoven in op agenten: achtervolging breekt hem op
Een 33-jarige man uit Veghel heeft het vannacht behoorlijk bont gemaakt. In de Eindhovense wijk Tongelre reed hij met zijn auto in op een politieagent, waarna hij op de vlucht sloeg. Na een langdurige achtervolging wist de politie de man te arresteren. -
video 26 activisten Greenpeace opgepakt bij klimaatprotest Schiphol
De Marechaussee heeft vandaag zesentwintig activisten opgepakt tijdens een klimaatprotest bij Schiphol Plaza, waaraan zo’n tweehonderd activisten van Greenpeace meededen. Actievoerders hadden zich daarbij vastgeklonken. Iets voor 19.00 uur meldde een woordvoerder dat alle demonstranten uit de hal zijn verwijderd. -
19-jarige stagiaire ontslagen vanwege relatie met gevangene
Een 19-jarige vrouw die stage liep bij het Justitieel Complex Zaanstad is op straat gezet omdat ze een relatie had met een gedetineerde. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.