Onderzoek: acht van de tien kamers (veel) te duur
Acht van de tien kamers die worden aangeboden via Kamernet, de grootste aanbieder in Nederland, zijn (veel) te duur. Verhuurders vragen gemiddeld 146 euro per maand te veel.
Dat blijkt uit een berekening van het onderzoeksprogramma Argos. Dat programma bekeek 1200 advertenties die in september en oktober op de site van bemiddelingsplatform Kamernet stonden en vergeleek de gevraagde huurprijs met de prijs die wettelijk gezien voor die kamer zou mogen gelden. Die wettelijke prijs kan worden berekend aan de hand van een puntenstelsel.
De uitkomst van die berekening is in lijn met de huidige woningnood en toch schokkend: voor acht van de tien kamers wordt een te hoge prijs gevraagd. ,,In grote steden zijn de excessen het grootst", stelt data-onderzoeker Reinier Tromp van Argos. ,,In Amsterdam en Utrecht zijn er nauwelijks kamers te vinden die geprijsd zijn volgens het puntenstelsel. 95 procent van de kamers in beide steden is te duur. In Den Haag is dat 88 procent, in Rotterdam 86 procent en in Groningen ook 86 procent.”
307 euro te veel
In Amsterdam vragen kamerverhuurders gemiddeld 307 euro meer per maand dan de overheid adviseert, in Haarlem 218 euro en in Eindhoven 119 euro. De gemiddelde prijs in Nederland van een kamer op Kamernet zou volgens het puntenstelsel 363 euro moeten zijn, terwijl de gemiddelde prijs in de advertenties 512 euro is.
Het puntenstelsel om de huur van een kamer te berekenen kijkt onder meer naar de oppervlakte van die kamer en de faciliteiten in de woning. Verhuurders van sociale woningen en kamers moeten zich aan het puntenstelsel houden, dat geldt ook voor verhuurders van onzelfstandige woonruimte (kamers) in de vrije sector. Een huurder kan wel naar de huurcommissie stappen als hij de huur van zijn woning te hoog vindt, maar veel huurders doen dat niet uit vrees hun woonruimte kwijt te raken. Studentenvakbond LSVB vroeg vorig jaar al om een ‘huisjesmelkersboete'.
Kamernet stelt in een reactie alleen een ‘marktplaats’ te zijn en daarom niet te kunnen beoordelen of aangeboden kamers wel of niet aan een maximale huurprijs moeten voldoen.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUtrechtse Pride
Wanneer Vincent als dragqueen de deur uitloopt, staat de hele buurt te applaudisseren
Utrecht -
PREMIUM
Festival ging tijd door na dodelijke steekpartij: ‘Maar de kans op paniek was klein’
De politie heeft dinsdagmiddag nog volop onderzoek gedaan op het festivalterrein van Solid Grooves waar zondag een dodelijke steekpartij was. Het feest werd niet direct stilgelegd. Dat kan op begrip rekenen van lector crisisbeheersing Menno van Duin. ‘Het is kiezen tussen twee kwaden.’ -
Vakbonden dreigen met leeg broodschap: ‘Krenterig bod bakkers moet van tafel’
Komt er nog brood op de plank? Die vraag ligt op tafel nu vakbonden in de industriële en ambachtelijke bakkerijen dreigen te gaan staken. Werkgevers zouden een ‘te krenterig loonbod’ hebben gedaan. -
PREMIUMColumn
Wie Twitter vroeger nog weleens gebruikte om een foto van een lief hondje te posten, is al lang weggejaagd
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
‘Verpleegkundige ontkent 20 patiënten te hebben gedood’
Theodoor V., de verpleegkundige die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van twintig coronapatiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, komt voorlopig op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank donderdagmiddag besloten. Volgens het OM biechtte hij zelf zijn vermeende daden op, maar volgens zijn advocaat klopt dat niet. Hij ontkent hij dat hij iets verkeerds heeft gedaan.Assen
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.