Onderzoek: ministeries antwoorden steeds trager op WOB-verzoek
De afhandeling van verzoeken om informatie bij de Rijksoverheid op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) verloopt steeds trager. Tot die conclusie komen het Instituut Maatschappelijke Innovatie en de Open State Foundation op basis van recent eigen en vergelijkend onderzoek van voorgaande jaren.
Ministeries doen tegenwoordig gemiddeld 161 dagen over de beantwoording, terwijl de wettelijke termijn uiterlijk twee maanden is.
Drastische cultuurverandering
In de onderzochte periode - van oktober 2020 tot en met september 2021 - werd bij ruim 80 procent van de bijna duizend WOB-verzoeken de termijn van twee maanden overschreden. De twee organisaties die zich bezighouden met transparantie bij de overheid, laten weten dat volgens vergelijkbaar onderzoek het in 2016 nog om 61 procent ging en in 2019 om 71 procent.
De ministeries van Justitie en Veiligheid (gemiddeld 188 dagen), Financiën (191 dagen) en Infrastructuur en Waterstaat (206 dagen) zijn het traagst in de afhandeling van de verzoeken die journalisten, maar ook burgers kunnen indienen. Ook de best presterende ministeries (Defensie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) halen met een gemiddelde behandeltijd van respectievelijk 96 en 74 dagen de wettelijke norm niet.
,,Deze conclusies schreeuwen om een drastische cultuurverandering”, zegt directeur Serv Wiemers van Open State Foundation als reactie op het rapport getiteld Ondraaglijk Traag. ,,Politici en ambtenaren moeten een WOB-verzoek als een compliment zien; niet als corvee. Vertrouwen win je terug met vertrouwen.”
Geen excuus
Dat de WOB-verzoeken veel te omvangrijk zouden zijn, kan volgens de onderzoekers niet als excuus worden gebruikt voor de trage behandeling. Slechts bij 14 procent worden meer dan 250 pagina’s verstrekt. Daarnaast gaat het bij bijna 60 procent om maximaal 50 pagina’s die openbaar worden gemaakt.
Bij de bovengenoemde cijfers zijn tevens de WOB-verzoeken die over corona gaan buiten beschouwing gelaten. Die worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport anders behandeld, omdat daarvoor minder tijd is vanwege de crisis. Die specifieke corona-WOB’s hadden een gemiddelde verstrekkingstermijn van 225 dagen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Waarom complotdenkers dik 200.000 euro moeten aftikken bij gemeente: ‘Uniek hoge schadeclaim’
Ruim twee ton krijgt Bodegraven-Reeuwijk van drie complotdenkers. Joost Knevel, Wouter Raatgever, en Micha Kat hebben met hun theorie over satanistische kindermoorden de gemeente flink op kosten gejaagd, vindt de Haagse civiele rechter. -
PREMIUMmet video
Lily (9) wilde onzichtbaar zijn, maar nu niet meer: tv-kijkers sluiten gepest meisje in hun hart
De 9-jarige Lily Richardson wordt gepest op school. Om haar ‘apenoren’, om haar ‘pluishaar’. Op televisie vertelde ze erover, en stal de harten van de kijkers. Ze wordt overspoeld door lieve reacties en dat doet haar goed. -
PREMIUM
Philips krijgt ruim 21.000 klachten over apneu-apparaten, 124 sterfgevallen gemeld
Philips heeft inmiddels ruim 21.000 meldingen in verband met verbrokkeld geluiddempend schuim in teruggeroepen slaapapneu-apparaten gekregen. In 124 gevallen zou de patiënt zijn overleden. Het concern moet een mogelijk verband met de problemen met het apparaat nog nader onderzoeken. -
PREMIUM
Baby Ajay bleef tot ieders verbazing leven, maar nu blijkt zijn huis niet veilig voor hem
Ajay Louwen zou slechts enkele minuten oud worden, zeiden de artsen. De kleine jongen bleef, tot ieders grote verbazing, leven. Maar zijn dolgelukkige ouders, Utrechters Elisa (24) en Ricardo (25), kampen met nieuwe zorgen. De baby wordt bijna ontslagen uit het ziekenhuis maar kan vanwege zijn zwakke gezondheid niet wonen in hun huurhuis met vocht, schimmelplekken en herrie.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Code Oranje
Vooral Limburg getroffen door noodweer: woning in Beek staat op instorten, straten onder water
In Limburg hebben zware onweersbuien vanmiddag tot grote schade en veel overlast geleid. Het noodweer was vooral hevig in de voormalige westelijke mijnstreek rond Geleen, waar de hulpdiensten overstelpt werden met honderden meldingen. Zo waaiden er pannen van daken, kwamen bomen en stenen op de weg terecht en deden zich enkele kleinere verkeersongevallen voor door de hevige wind en stortbuien. In Beek waaiden enkele daken van woningen. Eén van de huizen staat op instorten. Lees hieronder ons liveblog terug. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.