Onderzoek: vooral rijke burgers profiteren van energiecompensatie en laagste inkomens het minst
De belastingverlagingen op brandstof en energie zijn vooral gunstig voor rijke huishoudens. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksplatform Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer. Het kabinet keert die compensatie uit vanwege de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne.
Volgens de onderzoekers komt van de 2,1 miljard euro die het kabinet uittrekt om de belasting op brandstof en energie te verlagen, het grootste deel (660 miljoen euro) terecht bij de rijkste 20 procent van Nederland.
Minister Sigrid Kaag van Financiën zei dat de verlaging van de btw en benzineaccijns vooral is bedoeld om de zogeheten middeninkomens tegemoet te komen, maar deze groep ontvangt in totaal 418 miljoen euro, ofwel een vijfde van het subsidiepakket. ,,Mensen met de hoogste inkomens worden zo relatief fors gecompenseerd”, stelt Frans Rooijers in het rapport. Hij is onderzoeker en directeur van adviesbureau CE Delft, dat de berekening controleerde.
Laagste inkomen
De huishoudens met het laagste inkomen (tot 22.600 euro per jaar) ontvangen gezamenlijk 240 miljoen euro. Zij profiteren het minste van de belastingverlagingen. Wel ontvangen de allerarmsten onder hen, de zogeheten minima rond het bijstandsniveau, een eenmalige energietoelage van 800 euro. Dat geldt niet voor de overige 800.000 huishoudens in de laagste inkomensgroep, die een inkomen hebben tussen het bijstandsniveau en een jaarsalaris van 22.600 euro.
De verschillen ontstaan doordat de overheidsmaatregel volgens de onderzoekers in feite een korting is op de prijs van benzine, diesel, gas en elektriciteit. Arme huishoudens gebruiken gemiddeld minder brandstof en energie dan rijke huishoudens en zien daardoor relatief minder terug van de overheidssteun.
Vooral de groep ‘net-niet minima’ valt door de kabinetsmaatregelen tussen wal en schip, zegt Rooijers. Zij hebben wel te maken met forse lastenstijgingen, maar profiteren gering van de maatregelen.
Lees hier ook de verhalen uit de Rijkdomserie terug.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn1
Leraren krijgen rode vlekken van vragen over die vrije dagen, ouders van de dagen zelf
-
PREMIUM
De Finnen achterna: zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit
De zoektocht naar betere ouderenzorg brengt minister Conny Helder in Helsinki. Technologie en woongemeenschappen moeten de Finnen door hun grijze golf loodsen, met een beetje hulp uit de Filipijnen. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM
Onderwijs asielkinderen loopt spaak door wachtlijsten en gebrekkige scholing: ‘Sommigen raken in een depressie’
Asielkinderen zijn de dupe van vele verhuizingen tussen noodopvanglocaties. Experts en inspecties maken zich zorgen over het lot van deze kinderen. Zoals over hun recht op onderwijs. Docenten zijn niet altijd voldoende gekwalificeerd en veel scholen hebben een wachtlijst of soms zelfs een leerlingenstop. ,,We komen kinderen tegen die al anderhalf jaar niet naar school zijn geweest.”Arnhem -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
-
-
Kwart meer mensen met geheugenproblemen naar huisarts na pandemie
Huisartsen zien de laatste tijd meer mensen met geheugen- en concentratieproblemen. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal huisartsbezoeken hiervoor 24 procent hoger dan in dat van 2020. Dit is mogelijk een langetermijneffect van de coronapandemie, stellen gezondheidsinstanties als de GGD, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en gezondheidsinstituut Nivel. -
PREMIUM
‘Superrijken en bestuurders zijn twee handen op één buik’
Sociaal geograaf Jos van Hezewijk doet onderzoek naar de netwerken van de superrijken in Nederland. ,,De belangen van de bestuurlijke en financiële elite lopen vaak parallel”, stelt hij na decennia onderzoek.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRolf Janzen