Toeristen bekijken de opgestapelde zandzakken en het stijgende water van de Maas in het geëvacueerde Arcen vorige maand.
Volledig scherm
Toeristen bekijken de opgestapelde zandzakken en het stijgende water van de Maas in het geëvacueerde Arcen vorige maand. © ANP

Onderzoeker zeespiegelstijging: Nederland is als een badkuip

Nederland is een soort leeggepompte badkuip, met aan de randen steeds hoger staand water, stelt Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Slangen is hoofdauteur van het onderwerp zeespiegelstijging in het VN-klimaatrapport dat maandagochtend verscheen. ,,Hoe dichter het water bij de rand komt, hoe groter de kans op overstromingen als het stormt.”

  1. Milieuorganisaties: luister naar wanhoopskreet van de klimaatwetenschap

    Milieuorga­ni­sa­ties: luister naar wanhoops­kreet van de klimaatwe­ten­schap

    Een nieuw kabinet moet in het regeerakkoord besluiten om het klimaatdoel voor Nederland op te hogen, in lijn met de opwarming van de aarde, zegt Greenpeace in reactie op het rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Volgens Natuur & Milieu is het huidige klimaatbeleid is ‘bij lange na’ niet voldoende om het tij te keren. ,,Meer weersextremen komen op ons af en de zeespiegel stijgt tot drie keer sneller dan in de jaren zeventig. Klimaatverandering heeft op korte termijn rampzalige en onomkeerbare gevolgen voor de mensheid en de planeet”, aldus de organisatie.