Onduidelijkheid over aantal patiënten in ziekenhuis met corona, maar niet dóór corona
Een deel van de coronapatiënten op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen ligt in het ziekenhuis mét corona, maar niet dóór corona. Er wordt echter niet landelijk bijgehouden om hoeveel mensen het gaat. In Groningen zou het om een derde van het aantal patiënten gaan.
Iedere patiënt die in een Nederlands ziekenhuis positief wordt getest op corona, telt mee in de cijfers voor de ziekenhuisbezetting die dagelijks worden gepubliceerd door het LCPS, het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Nu de omikronvariant van het coronavirus minder ziek lijkt te maken, is de kans groter dat onder die patiënten ook mensen zitten die wel positief testen op corona, maar niet om die reden naar het ziekenhuis zijn gekomen. Zoals patiënten met een gebroken heup of hartklachten.
De stichting NICE, die de ziekenhuisbezetting bijhoudt, bevestigt dat alle positief geteste personen meetellen. Volgens een woordvoerder ligt 90 tot 95 procent van de patiënten met een coronabesmetting op de ic daar ook daadwerkelijk vanwege coronaklachten. ,,Voor de gewone verpleegafdelingen beschikken we niet over dergelijke aanvullende informatie”, aldus een woordvoerder.
Deze patiënten zijn asymptomatisch. We komen erachter dat ze zijn besmet, doordat we heel laagdrempelig testen
Ziekenhuizen houden die informatie over verpleegafdelingen zelf niet bij. Het UMCG Groningen schat in dat ongeveer een derde van de daar positief geteste patiënten vanwege een andere oorzaak was opgenomen. ,,Deze patiënten zijn asymptomatisch. We komen erachter dat ze zijn besmet, doordat we heel laagdrempelig testen”, stelt een woordvoerder. UMC Utrecht en het Radboudumc in Nijmegen schatten dat het bij hen om kleine aantallen gaat. Het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven houden de gegevens niet apart bij.
Ook in Duitsland en Engeland berichtten media eerder al dat op verpleegafdelingen soms bij 30 procent van de patiënten de coronabesmetting niet de reden van opname was.
Corona-afdeling
Het onderscheid maakt voor de ziekenhuizen niet zoveel uit, stellen ze, omdat iedere patiënt bij wie corona wordt vastgesteld toch op de speciale corona-afdelingen verpleegd moet worden vanwege besmettingsgevaar.
De ziekenhuisbezetting is al twee jaar lang een van de cijfers waarop het coronabeleid wordt vastgesteld. Arts en hoogleraar Geneeskunde Marcel Levi stelde deze week dat het een vertekend beeld geeft om ook patiënten die geen coronaklachten hebben in de coronaopnames mee te tellen. Aangezien omikron lichtere symptomen geeft, zal bij relatief meer patiënten ‘toevallig’ een coronabesmetting worden vastgesteld.
Dinsdag lagen er 1185 patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 302 op de ic's en 883 op de verpleegafdelingen. Die aantallen dalen al enkele weken.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMmet video
Jongeren haken na coronatijd massaal af bij sporten: ‘We hebben nu een beweegcrisis’
Nederlanders zijn vorig jaar massaal minder gaan sporten. Zo’n 800.000 mensen hadden geen zin meer in een wekelijkse training. Met name jongeren hadden er genoeg van. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Rechter buigt zich over vaccinatieplicht voor personeel KLM
Pilotenvakbond VNV wil van de rechter weten of luchtvaartmaatschappij KLM de regels overtreedt nu het alleen nog maar gevaccineerd vliegend personeel aanneemt. De bond spant vandaag een kort geding aan tegen de maatschappij, omdat de vaccinatieplicht zou indruisen tegen eerdere afspraken met KLM.
-
Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus. -
MET VIDEO'S
Met deze hartverwarmende juichvideo steken Feyenoordsupporters hun helden hart onder de riem
Zweethanden, hartkloppingen, kriebels in de buik: het Legioen is in de ban van de finale van de Conference League in Tirana. Met een speciale AD-video laten supporters zien dat ze pal achter hun helden staan. Dit is het verhaal achter deze ode aan Feyenoord. -
Code Oranje
Vooral Limburg getroffen door noodweer: woning in Beek staat op instorten, straten onder water
In Limburg hebben zware onweersbuien vanmiddag tot grote schade en veel overlast geleid. Het noodweer was vooral hevig in de voormalige westelijke mijnstreek rond Geleen, waar de hulpdiensten overstelpt werden met honderden meldingen. Zo waaiden er pannen van daken, kwamen bomen en stenen op de weg terecht en deden zich enkele kleinere verkeersongevallen voor door de hevige wind en stortbuien. In Beek waaiden enkele daken van woningen. Eén van de huizen staat op instorten. Lees hieronder ons liveblog terug.