‘Onze basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen’
Tientallen basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen van hun schoolbesturen. Ze vinden dat de toets veel te veel stress bij leerlingen veroorzaakt en zeker tijdens deze coronacrisis niets zegt. ‘De eindtoets kan zelfs schadelijk zijn, want misschien kunnen kinderen minder goed laten zien wat ze in huis hebben.’
Delen per e-mail
Alle leraren weten prima waar hun leerlingen staan, ook met thuisonderwijs. Daar is die eindtoets echt niet voor nodig
Twintig schoolbesturen - verenigd in Leve het Onderwijs - roepen een manifest op om de eindtoets niet te verplichten. Ze vinden dat hun scholen en leerkrachten zélf moeten bepalen voor welke kinderen de toets meerwaarde heeft. Alleen als er bijvoorbeeld twijfel is over het schooladvies of in overleg met ouders moeten scholen ervoor kunnen kiezen die af te nemen.
De eindtoets is echter wettelijk verplicht. Inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie, Alida Oppers, zei juist gisteren in deze krant dat de eindtoets dit jaar wél moet doorgaan. ,,Dan wéét je in elk geval hoe de leerlingen en het onderwijs ervoor staan", zo luidde haar argument.
Die oproep schoot bij de schoolbesturen in het verkeerde keelgat, temeer omdat zij de inspectie en het ministerie maandag al over het manifest informeerde. Zij vinden dat er veel te weinig vertrouwen is in de deskundigheid van basisscholen en leerkrachten. ,,De leerkracht is de enige die kan beoordelen of een eindtoets voor een leerling nodig is", stelt Helma van der Hoorn, bestuurder van Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen (SAKS) en mede-initiatiefnemer van het manifest. ,,Alle leraren weten prima waar hun leerlingen staan, ook met thuisonderwijs. Daar is die eindtoets echt niet voor nodig.”
Hoger advies
De Onderwijsinspectie vindt van wel. Normaal gesproken kunnen na de eindtoets zo’n 17.000 leerlingen hoger instromen in het voortgezet onderwijs. Vorig jaar kreeg niemand een hoger advies, omdat de eindtoets niet doorging. Die kans wordt leerlingen ‘ontnomen’, stelt Oppers.
Ook minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) noemt het in een brief aan de Tweede Kamer ‘van groot belang’ dat de eindtoets dit jaar doorgaat. ‘Alleen als er in de zes weken voorafgaand aan de afnameperiode onvoldoende onderwijs- en voorbereidingstijd is als gevolg van de coronamaatregelen, kan een andere afweging worden gemaakt’, zegt hij.
Meetlat
Door corona kunnen ze misschien niet laten zien wat ze in huis hebben. Dan kan zo'n toets zelfs schadelijk zijn
Maar juist in een tijd waarin leerlingen niet allemaal even goed gedijen bij het thuisonderwijs heeft het volgens de schoolbesturen geen zin om alle kinderen langs dezelfde meetlat te leggen. ,,We weten dat kinderen zich niet lineair ontwikkelen. Ze kiezen allemaal hun eigen pad. Zeker nu", verklaart Van der Hoorn. Hoewel het schooladvies van de leerkracht tegenwoordig leidend is, voelen veel leerlingen nog druk om op de eindtoets te scoren. ,,Pedagogisch gezien is dat voor die kinderen niet eens goed. Ze denken dat hun leven van die toets afhangt, zitten dagenlang te zweten. Maar door corona kunnen ze misschien niet laten zien wat ze in huis hebben. Dan kan zo'n toets zelfs schadelijk zijn.” Scholen hebben afgesproken om kansrijk te adviseren.
Daarom hopen de schoolbesturen op genoeg steun om het ministerie van Onderwijs en de Onderwijsinspectie ervan te overtuigen dat die verplichting eraf moet. Lukt dat niet dan moeten de schoolbesturen zich beraden op hoe met de eindtoets om te gaan. Van der Hoorn: ,,Scholen kunnen bijvoorbeeld zelf beslissen daar geen waarde aan te hechten en kinderen niet te pushen. Dan toetsen ze alleen omdat het moet, niet omdat ze denken dat het nodig is.”
Leerprestaties
In het jaarlijkse onderwijsrapport De Staat van het Onderwijs constateerde de Onderwijsinspectie juist dat er te weinig wordt getoetst. Volgens de inspectie dreigt het onderwijs het zicht te verliezen op leerprestaties van scholieren, waardoor het bijsturen met extra begeleiding ‘op onderdelen onmogelijk’ wordt.
De ondertekenaars van het manifest vinden dat in Nederland een onderwijssysteem overeind wordt gehouden dat ten koste gaat van de kinderen. ,,Kinderen krijgen pas optimale kansen als scholen kijken naar wat een kind op welk moment kan. Het werkt niet om alle leerlingen op eenzelfde moment eenzelfde toets te laten maken. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken. Dat idee is sterk verouderd", zegt Van der Hoorn.
De coronacrisis maakt dat extra duidelijk, zeggen de schoolbesturen, want waarom praten over leerachterstanden als álle kinderen niet alle lesstof hebben gehad? ,,Het is alsof kinderen producten zijn op een lopende band in een fabriek. Daarmee doen we ze geen recht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMComplimentendag
Met deze tips geef én ontvang je moeiteloos complimentjes
Complimenten geven, we zijn er geen ster in. Er een ontvangen is misschien nog wel lastiger. Terwijl we er een leuker mens van worden. -
Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega op marinebasis
De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft maandag een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou afgelopen donderdag een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt. -
PREMIUM
Peter (69) kent zijn zus Lenie (75) pas twee jaar: ‘Je eigen vlees en bloed geef je toch niet weg?’
Lenie Kooijman-Uilenberg (75) en Peter Havenaar (69) hebben dezelfde vader, maar leerden elkaar pas twee jaar geleden kennen. Havenaar groeide op in een pleeggezin en had lange tijd geen weet van zijn afkomst. Als baby werd hij door zijn moeder afgestaan aan adoptieouders. -
PREMIUM
Deze 14 (!) broers en zussen zijn allemaal nog in leven en samen 1000 jaar oud
Tien meisjes en vier jongens, gemiddeld 71,4 jaar oud. De kinderen van Kees uit Houten en Annie uit Ondiep hebben zin in weer eens een feestje: op 4 maart, klokslag 18.52 uur, proosten ze (digitaal) op hun duizendste verjaardag. -
PREMIUMColumn
Wie na veertig jaar voor de klas afscheid neemt, verdient een volle klas en ingestudeerde versjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
PREMIUM
Indiër Wish (35) kwam naar Utrecht om te schaatsen: ‘Op de Vechtsebanen is het begonnen, daarom houd ik zo van die plek’
In de rubriek Hoe is het nu met? zoeken we mensen op die een rol speelden in het nieuws van een of meerdere jaren geleden. Hoe gaat het nu met ze? Vandaag: de Indiase schaatser Vishwaraj Jadeja (Wish). -
PREMIUM
Als deze auteur echt haar carrière beëindigt, dan hebben de barbaren gewonnen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
HAN-studente (18) omgekomen bij ongeluk in Katwijk: ‘Een heel tragisch ongeval’
Een 18-jarige fietsster uit het Brabantse Cuijk is op de Liefkeshoek in Katwijk (bij Cuijk) overleden na een botsing met een auto. De jonge vrouw kwam door de klap onder de auto terecht. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bevestigt vanavond dat het slachtoffer als eerstejaars studente verbonden was aan de opleiding.