Ook aan Nederlandse kust stijgt zeespiegel sneller volgens studie TU Delft
De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust versnelt, melden wetenschappers van de TU Delft. Ze baseren zich op een uitgebreide analyse van meetgegevens uit zogeheten getijdestations, van Delfzijl tot Vlissingen.
Sinds midden jaren 90 stijgt het waterpeil voor de Nederlandse kust significant sneller dan in de zeventig jaar daarvoor, concluderen de onderzoekers. Sindsdien bedraagt de gemiddelde stijging 2,7 millimeter per jaar. Door onzekerheid in de gegevens kan het in werkelijkheid 0,4 millimeter hoger of lager zijn. De onderzoekers hebben berekend dat dit tussen de 0,5 en 1,5 millimeter meer is dan in de zeven decennia daarvoor.
Dat wereldwijd de stijging van de zeespiegel versnelt als gevolg van de opwarming van de aarde, is al jaren bekend. Volgens de TU Delft is dit de eerste keer dat ‘een significante versnelling’ is ontdekt in de data van de Nederlandse getijdestations langs de Noordzee.
Grote verschillen
Per station zien de onderzoekers grote verschillen. Zo gaat de stijging van de zeespiegel in de Waddenzee twee keer zo snel als elders. Ook in de loop van een jaar kan het waterpeil per meetstation sterk verschillen. Daardoor is het nog niet zo gemakkelijk om zo’n versnelling te vinden in de cijfers.
De acht meetstations bestaan al meer dan honderd jaar en liggen op relatief korte afstand van elkaar. ,,Nergens ter wereld vind je zo’n goede dataset”, zegt onderzoeker Riccardo Riva. In hoeverre we ons zorgen moeten maken, vindt hij ‘een vraag voor de politiek’.
Wereldwijd is de zeespiegel sinds het begin van de twintigste eeuw zo’n 20 centimeter gestegen. Het VN-panel van klimaatwetenschappers IPCC stelde vorig jaar al in een veelbesproken rapport vast dat de stijging in de dertig eeuwen daarvoor nooit zo sterk is geweest. In de komende dertig jaar kan er weer 20 centimeter bij komen en ook daarna stijgt de zeespiegel verder, verwacht het IPCC. Dat kan grote gevolgen hebben voor een land als Nederland, dat voor 26 procent onder zeeniveau ligt.
Klimaatwetenschappers verklaren de stijging door het smelten van ijs op Groenland en in de poolgebieden én door uitzetting van het oceaanwater. Doordat het warmer wordt, warmt de bovenste laag van het water op. Daardoor stijgt het volume van dat water, met een hogere waterstand tot gevolg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aanslag op woning van ‘omaatje’: ‘Ze is 72 en woont alleen, waarom?’
Drie harde knallen en flinke vlammen. De Amersfoortse wijk Nieuwland werd in de nacht van zondag op maandag opgeschrikt door een aanslag op een woning waar ‘het omaatje van de wijk’ woont. ,,Mijn moeder is 72, woont hier alleen en de politie denkt mogelijk aan een gerichte actie. Hoe dan?” vraagt de bezorgde zoon van de Turkse bewoonster zich hardop af. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
PREMIUM
Tieners zitten volop in de drugshandel, politie haalt 13-jarige dealer van straat
Soms nog piepjonge kinderen en tieners begeven zich in de keiharde drugshandel. Dat blijkt uit een speciaal volgproject van de politie in Arnhem, dat inmiddels ook landelijk op grote belangstelling kan rekenen. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
PREMIUMBOSWACHTERSCOLUMN
Het wordt een lang seizoen: jonge eekhoorns en egeltjes druppelen al binnen
Dit jaar zijn ging het jonge dieren-seizoen al vroeg van start, zowel met vogels als met zoogdieren. Dat betekent vaak dat het een lang seizoen wordt en er meer nesten per jaar worden gelegd. De dierenopvang verwacht daarmee meerdere golven van jonge dieren.
-
Met video
Twee tieners (17 en 19) komen om bij ernstig ongeluk in Staphorst: auto met vier inzittenden belandt tegen boom
Bij een ongeluk in Staphorst zijn vannacht twee tieners om het leven gekomen. De auto waar zij in zaten belandde tegen een boom. Twee andere inzittenden zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Bijna volledige week tropisch weer in aantocht, ergste hitte wordt zondag wat getemperd
We staan aan de vooravond van mogelijk langdurig heet weer. Er worden zes tot zeven tropische dagen achtereen verwacht, met een temperatuur die mogelijk zelfs oploopt tot ruim 35 graden. Daarmee is de officiële landelijke hittegolf naar verwachting zaterdag een feit. De ergste hitte wordt zondag wat getemperd.