Volledig scherm
Nick Bood. © Privéfoto

Ook in hoger beroep jaar cel en jeugd-tbs voor doodsteken Nick Bood (16)

De 17-jarige Yasin N. is ook in hoger beroep veroordeeld tot de maximale straf voor jeugdigen wegens het doodsteken van de 16-jarige Nick Bood in Zaandam. Hij kreeg een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Anders dan de rechtbank in Haarlem vindt het gerechtshof in Amsterdam niet dat er sprake was van voorbedachte rade (en juridisch gezien dus van moord), maar van doodslag.

Voor de strafmaat maakt dat niet uit. Yasin N. stak als 15-jarige jongen  het slachtoffer op 29 april 2017 met een mes in de hartstreek. Aanleiding daarvoor was onenigheid over drugs die het slachtoffer niet zou hebben geleverd. De verdachte voelde zich opgelicht en was boos. In de weken die volgden liet N. aan vrienden weten dat hij het slachtoffer wilde terugpakken, steken en soms zei hij ‘doodmaken’. Maar het hof schaart dat laatste, lettend op zijn gedragsstoornis, onder grootspraak.

Het hof legt de zogeheten PIJ-maatregel op, omdat de gedragsstoornis van N. langdurig moet worden behandeld. PIJ betekent Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen en staat ook wel bekend als jeugd-tbs. Met een PIJ-maatregel wordt een jongere met een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis opgenomen in een justitiële inrichting. Aan de moeder en stiefbroer, die de steekpartij voor zijn ogen zag gebeuren, van het slachtoffer is 15.000 euro shockschade toegekend.

Volledig scherm
Nick Bood werd door Yasin N. neergestoken op de A.F. de Savornin Lohmanstraat in Zaandam. © ANP/Olim Bajmat
Volledig scherm
Bloemen in Zaandam op de plek van de steekpartij. © AD
  1. Fiasco dreigt voor slager na ludieke guldenactie: ‘Maar ik had dit nooit willen missen’

    Fiasco dreigt voor slager na ludieke guldenac­tie: ‘Maar ik had dit nooit willen missen’

    Een ludieke actie van een feestvierende slagerij om klanten nog één dag met guldens te laten betalen, heeft mogelijk grote financiële gevolgen. Wat blijkt: slager Johannes Hoekstra kan de verkregen guldens niet inleveren, omdat De Nederlandsche Bank geen guldenbiljetten van bedrijven meer accepteert. ,,Dat is heel vervelend, maar één ding is in elk geval zeker: dit weekend pakken ze ons niet meer af.”