Volledig scherm
Lex Gaarthuis in de Radio 10 studio © ANP Kippa

Openbaar Ministerie start onderzoek naar discriminerend coronalied

Het Openbaar Ministerie Amsterdam start een onderzoek naar de strafbaarheid van het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ dat op Radio 10 was te horen. Bij de politie is aangifte van discriminatie gedaan tegen een radio-dj en tegen Radio 10 vanwege het carnavalslied dat daar werd uitgezonden. 

,,Er zijn meerdere aangiften tegen lied,” zegt een woordvoerder van het OM. Daarnaast zijn er bij de politie vele honderden meldingen binnengekomen. ,,Sommigen daarvan zijn omgezet tot aangiftes, die mensen willen dus echt dat tot vervolging wordt overgegaan,” aldus de woordvoerder.

Ook het Meldpunt Discriminatie heeft veel meldingen ontvangen. Het OM zal naar aanleiding van de aangifte de tekst van het lied op strafbaarheid beoordelen. Het is dan ook niet nodig nog aangifte te doen, aldus het OM. Het lied wordt immers sowieso al beoordeeld. Het aantal aangiftes is niet relevant, zegt het OM.

In het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ op de melodie van ‘Wij vieren feest’ worden discriminerende termen gebruikt als ‘stink-Chinezen’. Ook wordt er opgeroepen om geen Chinese gerechten meer te eten. 

Dj Lex Gaarhuis maakte eerder al excuses voor het lied. ,,Een aantal mensen voelt zich gekwetst en dit raakt me. Ik vind het heel vervelend voor de mensen die dit aangaat. Het is uiteraard niet de bedoeling van Radio 10 en zeker ook niet van ons als makers van het programma om iemand te kwetsen met dit programma-onderdeel of te discrimineren.’’

Het Corona-virus heeft inmiddels al meer dan 1000 mensen het leven gekost.

 1. Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

  Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

  Justitie en politie hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de gevangenis in Vught. De reden hiervoor is een fikse toename van het aantal verdachten van zware misdrijven dat in Vught is ondergebracht, vooral in de extra beveiligde inrichting (EBI) die deel uitmaakt van het complex. Vanaf vandaag wordt de speciale bewakingseenheid van de politie ingezet, die gebouwen en locaties beveiligt waarvoor een verhoogde dreiging geldt.
 2. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
  PREMIUM

  Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

  Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”