Oplichters doen huiswerk steeds beter: ‘Mensen beseffen niet hoeveel er over ze online staat’
VIDEOIn 2020 hadden slachtoffers ruim 50 procent meer schade door fraude dan een jaar eerder. Oplichters gaan steeds vernuftiger te werk, zegt de Fraudehelpdesk. ,,Scherm je online gegevens goed af.”
Delen per e-mail
Slachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade. In 2019 was dat nog 26 miljoen. In totaal ontving de Fraudehelpdesk zo’n 350.000 meldingen via het callcenter of online. Volgens de helpdesk speelt de coronacrisis oplichters in de kaart. ,,Vooral ouderen, een kwetsbare groep die nooit online was, moesten vaker het internet op”, zegt directeur Marloes Kolthof. ,,Daar maken oplichters misbruik van.”
In ruim 12.600 gevallen ging het om zogeheten identiteitsfraude, bijvoorbeeld door een hulpvraag te versturen via WhatsApp. Oplichters doen zich voor als een bekende en geven aan snel geld nodig te hebben. Goedwillende mensen maken zo argeloos geld over naar criminelen.
Stemopnames
Volgens Kolthof bereiden oplichters zich steeds beter voor. ,,Lukraak een appje sturen gebeurt nog wel, maar oplichters gaan vaak veel gerichter te werk. Ze maken een hele studie van het slachtoffer en zijn of haar contacten, bijvoorbeeld door sociale media af te struinen. Soms maken ze zelfs gebruik van stemopnames van een bekende.”
De Fraudehelpdesk roept mensen daarom op hun profielen op sociale media af te schermen voor onbekenden. ,,Mensen realiseren zich niet hoeveel er over hun privéleven online staat. Daar maken oplichters misbruik van. Een andere tip is: betaal nooit op basis van een bericht. Bel eerst met die persoon op het al bij jou bekende nummer. Als het om een bedrijf gaat, zoek het nummer dan op via de website.”
Slotje
Ruim 4800 mensen meldden handelsplaats- of webwinkelfraude bij de Fraudehelpdesk. In bijna 3800 gevallen ging het daadwerkelijk mis en werden mensen opgelicht. Volgens Kolthof denken veel mensen ten onrechte dat het symbool van een slotje aangeeft dat een webwinkel veilig is. ,,Dat slotje geeft alleen aan dat de verbinding met de website veilig is. Het zegt niets over de eerlijkheid van de aanbieder.”
Lukraak een appje sturen gebeurt nog wel, maar oplichters gaan vaak veel gerichter te werk
Het meeste geld verloren mensen door beleggingsfraude, in totaal ruim 13 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag waarvoor mensen het schip in gingen, is fors: 33.000 euro per slachtoffer. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die ingaan op advertenties op sociale media, waarin BN’ers worden misbruikt om beleggingsproducten aan te bieden.
Ook die online advertenties worden steeds vernuftiger. Omdat sociale media zoals Facebook en Instagram malafide advertenties eruit filteren, linkt de aanbieder eerst naar een onschuldige pagina. Na de automatische controle wordt de pagina waarnaar de advertentie verwijst aangepast. Zo verschijnen advertenties voor malafide beleggingsproducten toch online en is het voor de sociale media lastig er tegen op te treden.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Enorme schade na plofkraak bij juwelier in de Choorstraat: ‘Dit kun je er niet bij hebben’
Juwelier Punte op de Choorstraat in het centrum van Utrecht is in de nacht van donderdag op vrijdag doelwit geweest van een plofkraak. Twee verdachten van 17 en 18 zijn aangehouden. De politie zoekt nog naar een derde verdachte. -
Kind (5) op step overleden door aanrijding in Staphorst
Een 5-jarig jongetje is vanavond om het leven gekomen bij een ongeluk in Staphorst. Het kind werd op zijn step aangereden door een personenauto. Dit bevestigt een woordvoerder van de politie. -
PREMIUMReconstructie
Lelystad Airport ligt er al jaren verlaten bij, en dat blijft waarschijnlijk nog wel even zo
Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen heeft vier dagen voor de val van het kabinet geprobeerd de opening van Lelystad Airport door te drukken. ChristenUnie en D66 weigerden en blokkeerden de opening. Dat blijkt uit een reconstructie door deze nieuwssite. -
ME ontruimt opnieuw Museumplein in Amsterdam: 28 aanhoudingen, bekende betogers aanwezig
De politie in Amsterdam heeft vanmiddag bij de ontruiming van het Museumplein 28 personen gearresteerd. Drie personen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en zeven wegens het niet luisteren naar een bevel van de politie. De overige achttien zijn gearresteerd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen, zei een woordvoerster van de politie. -
PREMIUM
Kamil (34) zocht een beter leven in Nederland, maar werd na amper vijf weken doodgeslagen
Kamil Karasiewicz (34) liet Polen achter zich voor een nieuw leven in Bodegraven. Vijf weken later werd hij doodgeslagen. Zijn moordenaar wilde hem voorgoed laten verdwijnen in een bos. Met dit verhaal geeft zus Katarzyna (31) haar broer Kamil voor altijd een gezicht.
-
PREMIUM
Omstreden huisarts Elens blijft pas vaccineren na verplichte handtekening
Nog steeds laat de omstreden Meijelse huisarts Rob Elens patiënten die zich tegen corona willen laten vaccineren een verklaring ondertekenen. Hij heeft na de ophef van eind februari een extra brief bij hun vaccinatieoproep gevoegd, waarin hij uitlegt dat het gaat om het tekenen voor informatie. Wie niet wil tekenen, mag naar een andere huisarts voor een prik. De Inspectie is het er opnieuw niet mee eens. -
Europese toezichthouder EMA gaat omstreden Russisch coronavaccin versneld beoordelen
De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), gaat meekijken met de proeven naar het Russische coronavaccin Spoetnik-vaccin. Vorige maand meldde de fabrikant een effectiviteit van bijna 92 procent. Het vaccin wordt in Rusland al toegediend. -
VIDEO
Online oplichting naar recordhoogte: 30 miljoen buit met sluwe trucs in Nederland
Door corona zijn mensen extra vatbaar voor oplichters die het op hun bankrekening hebben voorzien. Betaalvereniging Nederland denkt dat mensen dit jaar via phishing, spoofing en WhatsAppfraude in totaal meer dan 30 miljoen euro kwijt zijn geraakt.