Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ouderen nog langer zonder bezoek: ‘Ze voelen zich zó alleen’

De verlenging van de kabinetsmaatregelen om het coronavirus onder controle te houden, zijn voor veel alleenwonende ouderen een bittere pil. ,,Ze begrijpen de noodzaak, maar veel mensen voelen zich zó alleen’’, zegt Liane den Haan, directeur van ouderenbond ANBO.

Ook bij de ANBO vinden ze de verlenging van het maatregelenpakket tot 28 april een logische beslissing, maar dat betekent niet dat die niet hard aankomt bij de achterban. ,,De verhalen die we horen zijn erg confronterend’’, zegt Den Haan. ,,Alleenwonenden die ons bellen, zitten soms echt huilend aan de telefoon. In de eerste weken belden mensen ons nog met veel praktische vragen: mag ik de hond nog uitlaten, kan ik het raam gewoon openzetten? Maar de toon is veranderd. Mensen voelen zich echt eenzaam. Sommige ouderen met gezondheidsproblemen zijn in paniek, omdat ze bang zijn dat ze het coronavirus oplopen.’’

Verpleeghuizen

Quote

Alleenwo­nen­den die ons bellen, zitten soms echt huilend aan de telefoon

Liane den Haan, ANBO

Ook de verpleeghuizen blijven tot 28 april gesloten voor bezoek; een ingrijpende maatregel die veel bewoners en hun familie verdriet doet. ,,Toch hebben we het idee dat de situatie in veel verpleeghuizen relatief rustig is. Personeel doet enorm zijn best om de mensen op hun gemak te stellen.”

De ANBO is ook blij met het besluit om personeel van verpleeghuizen en in de thuiszorg vanaf maandag te gaan testen op het coronavirus, zoals gisteren op deze site al werd bepleit. Den Haan: ,,Dat is heel fijn. Voor het personeel, en voor de cliënten.”

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.

  1. Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Honderden steunbetuigingen en laatste groeten kregen Flip (80) en Fransje (74) Raap en hun familie de afgelopen week. Van oude vrienden, oud-collega's en volslagen onbekenden. Het nieuws van hun noodlottige overlijden vorige week maandag door een auto-ongeval in het Brabantse Nuenen maakte heel wat los in de regio en daarbuiten. Het Eindhovens Dagblad, de zusterkrant van het AD, maakte een video-eerbetoon over het echtpaar (zie onderaan dit artikel).