Consumenten kunnen vanaf morgen weer op zoek naar een nieuwe zorgverzekering.
Volledig scherm
Consumenten kunnen vanaf morgen weer op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. © ANP

Overstapcircus start bijna: waarom er deze keer tientallen miljoenen kunnen worden bespaard

Mensen met een collectieve basisverzekering zonder aanvullend pakket betalen vaak onnodig veel premie. Die groep kan in 2020 in totaal 61 miljoen euro besparen, blijkt uit nieuwe berekeningen. Gemiddeld kunnen die collectief verzekerden jaarlijks 50 euro goedkoper uit zijn. Die besparing kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Veel mensen sluiten bijvoorbeeld via hun werkgever een collectieve verzekering af, omdat ze denken dat ze juist goedkoper uit zijn vanwege de zogenoemde ‘collectiviteitskorting’. De overheid schroeft die kortingen in 2020 terug van 10 procent naar maximaal 5 procent. Uit een nieuw onderzoek van vergelijkingsite Independer blijkt dat mensen die zelf zoeken naar een voordelige ‘gewone’ basiszorgverzekering in 2019 gemiddeld vijf tientjes kunnen besparen. Dat jaar kwam dat neer op 50 miljoen euro. In 2020 loopt dat bedrag met 22 procent op naar in totaal 61 miljoen. 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevestigt de uitkomsten van het onderzoek van de vergelijker. ,,Het hoeft echt niet zo te zijn dat een collectieve verzekering goedkoper is. Sterker nog, vaak ben je goedkoper uit als je een zorgverzekering afsluit waarvan geen collectieve variant is,’’ verklaart woordvoerder van de NZA Erik Bloem. ,,Het loont om over te stappen voor tussen de 72 en 90 procent van de verzekerden.’’

Bijna twee derde van alle Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. In de meeste gevallen via de werkgever. Van deze groep heeft bijna 11 procent alleen een basisverzekering. ,,Maar er zullen zeker ook mensen zijn met een aanvullende verzekering die beter over kunnen stappen als zij kiezen op prijs,’’ benadrukt onderzoeker Ramsis Croes van de NZA.

Uit eerder onderzoek bleek dat liefst 90 procent van de mensen niet wist dat die kortingen worden teruggeschroefd van 10 naar 5 procent. Oud-DSW-topman Chris Oomen haalde in september hard uit naar dat type verzekering. ,,Nederlanders denken gelijk: oh god, daar krijg ik korting op, dat doe ik. Maar ze beseffen zich kennelijk niet dat de prijs eerder verhoogd is. Korting op een collectieve verzekering is waanzin, dat is eigenlijk gewoon stelen.’’

123 euro per maand

De komende dagen maken alle verzekeraars hun nieuwe premies bekend. De ziektekostenpremie van Menzis wordt een euro per maand duurder, zo meldt het bedrijf vandaag. Voor veel verzekerden stijgt de premie met enkele euro’s meer, vanwege de lagere korting krijgen op de collectieve verzekering. Menzis houdt de premiestijging voor het derde jaar op rij beperkt. De zorgkosten zijn weliswaar weer gestegen, maar Menzis haalt net als vorig jaar zo’n 80 miljoen uit de eigen reserves om de prijsstijgingen te dempen. De premie voor de basisverzekering komt daarmee op 123 euro per maand. 

Heb je alleen een collectieve zorgverzekering en geen aanvullend pakket, dan kun je via deze tool van Independer checken wat je in 2020 kunt besparen. Vul onderstaande tool in.