Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam tijdens de dodenherdenking vorig jaar. © ANP

Overzicht: hier herdenken we vandaag de doden

Door het hele land staan we vanavond om 20.00 uur even stil om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Daarnaast zijn er nog veel meer bijeenkomsten in het teken van 4 mei. Wat zijn de belangrijkste herdenkingen vandaag?

Amsterdam

In Amsterdam vindt de grootste Dodenherdenking van het land plaats op de Dam. Daar zullen ook premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij aanwezig zijn. Ze leggen een krans op het Nationaal Monument. Schrijfster Annejet van der Zijl verzorgt een lezing.

Deze herdenking is vanaf 18.45 live te volgen op NPO 1. Naast de Nationale Dodenherdenking op de Dam zijn er 47 herdenkingen in heel Amsterdam. Ook vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners hun persoonlijke verhalen over de oorlog op 37 locaties verspreid door de stad.  

Volledig scherm
Overzicht tijdens de Nationale Dodenherdenking bij het Monument op de Dam. © ANP

Den Haag 

Bij de Waalsdorpervlakte in Den Haag vindt een grote stille tocht plaats. Op die plek in de duinen vermoordden de Duitsers honderden verzetsstrijders. Voorop de stoet lopen de overlevenden en familieleden van gestorven verzetsstrijders. 

Op de vlakte wordt voorafgaand aan de twee minuten stilte een grote klok geluid.  RTL doet live verslag van deze herdenking.

Ook vindt in Madurodam voor de tweede keer de Nationale Kinderherdenking plaats.

Utrecht

Vanaf 19:30 is er op het Domplein een herdenkingsplechtigheid. Na de twee minuten stilte is er een korte toespraak van burgemeester Jan van Zanen en een defilé langs het verzetsmonument onder begeleiding van het Domcarrillon.

Naast de herdenkingsplechtigheden ‘s avonds zijn er gedurende de dag in verschillende wijken kerkdiensten, concerten, gebedsdiensten en stille tochten. 

Rotterdam

In Rotterdam zal Burgemeester Aboutaleb een krans neerleggen bij de verschillende herdenkingsplechtigheden. Vanaf 18.30 is er een centrale herdenkingsbijeenkomst in Sint-Laurenskerk. De aansluitende stille tocht vindt plaats om 19.30 uur, die van het Grote Kerkplein naar het Stadhuisplein gaat.  

Westerbork

In voormalig kamp Westerbork in Drenthe vinden de hele dag herdenkingen plaats. In het museum vertellen ooggetuigen over hun ervaringen in het kamp. Om 13.00 uur wordt in het bos nabij het kampterrein de theatervoorstelling Wij staan er buiten gespeeld door jongeren die opgroeiden in de buurt van Kamp Westerbork. 's Avonds is er een Stille Tocht en een herdenkingsprogramma, met onder anderen Douwe Bob. 

Kamp Vught

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is vanaf 14.00 uur een openbare dodenherdenking. Onder meer oud-gevangene Joop Onnekink (1936) spreekt er. Hij verbleef als gijzelaarskind vier maanden in Kamp Vught met zijn moeder en drie zusjes. Ook oud-premier en minister Wim Kok houdt een toespraak.

Theater Na De Dam

Na de Dodenherdenking verzorgen theatermakers en artiesten in heel Nederland voorstellingen. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Zo brengt in Maastricht Toneelgroep Maastricht om 20.45 uur een theatrale lezing van het stuk Montyn op het Herdenkingsplein. Montyn vertelt het waargebeurde verhaal van beeldend kunstenaar Jan Montyn die zich op 15-jarige leeftijd aansloot bij de Nationale Jeugdstorm.

Amersfoort

Een Stille Tocht start om 18.45 uur bij Kamp Amersfoort. Deelnemers kunnen zich vanaf 18.00 uur opstellen op het parkeerterrein van de Politie aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. Om 18.45 uur wordt de appelklok op de gedenkplaats van Kamp Amersfoort geluid, waarna de tocht aanvangt.

De tocht leidt naar het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ - ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd - en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof.

Om 19.55 uur, leggen de burgemeesters van Amersfoort en Leusden beiden een krans bij de vlaggen op de binnenplaats van Rusthof. Na het hoornsignaal is het om 20.00 uur overal in Nederland twee minuten stil.

De bezoekersruimte van Kamp Amersfoort is deze dag tot 20.00 uur geopend.

  1. Grote brand bij afvalverwerker in Hengelo, rook naar binnenstad

    Grote brand bij afvalver­wer­ker in Hengelo, rook naar binnenstad

    Op het terrein van afvalverwerker Twence in Hengelo vecht de brandweer met man en macht tegen een brand in een composteringshal van het bedrijf. Het gaat om een brand in een pand van 10.000 vierkante meter dat volledig in vlammen staat, zo meldt de brandweer. Er komt veel rook vrij bij de brand en die trekt in de richting van de binnenstad van Hengelo. Inwoners van Hengelo krijgen nadrukkelijk het advies om ramen en deuren te sluiten.