Parkpop gaat niet door, grote verliezen doen gratis festival de das om
Parkpop gaat volgend jaar zomer niet door. Dat zegt directeur Guus Dutrieux in een interview met deze krant. Of het gratis muziekfestival ooit nog terugkeert, is de vraag nu partner Mojo zich heeft teruggetrokken.
Het Haagse festival heeft al jaren moeite om het hoofd boven water te houden. Daarom strikte organisator Dutrieux in 2018 het kapitaalkrachtige Mojo als partner. De concertpromotor investeerde aanzienlijk in het gratis toegankelijke evenement, maar kon nieuwe verliezen niet voorkomen.
De omstreden verhuizing van het Zuiderpark naar het Malieveld vorig jaar heeft dus niet mogen baten. Wat heet: het verlies van de veertigste editie van Parkpop liep weer in de tonnen. En dus pakte Mojo teleurgesteld haar biezen. ,,Ik begrijp de keuze van Mojo volledig”, zegt Guus Dutrieux die er met zijn Ducos Productions nu weer alleen voor staat. ,,We hebben heel lang de tekorten gepakt en Mojo deed dat ook. Maar dat houdt natuurlijk wel een keer op.’’
We hebben heel lang de tekorten gepakt en Mojo deed dat ook. Maar dat houdt natuurlijk wel een keer op
Of de veertigste editie met Haagse acts als de Kraaien, en Golband, gouwe ouwe-band UB40 en popzangeres Maan de laatste Parkpop zal zijn geweest, moet nog blijken. Dutrieux gaat zijn festival ‘heroverwegen’. Volgens de organisator heeft hij te lang vastgehouden aan een festival dat qua concept ‘een beetje over zijn datum heen was’.
Niet bloeien
Oud-partner Mojo draagt het Haagse Parkpop nog steeds een heel warm hart toe, benadrukt directeur John Mulder. ,,Maar gratis muziekfestivals organiseren is financieel gewoon extreem moeilijk. Guus is een geweldig mens en Parkpop is een geweldig festival, daarom hebben we twee jaar op fifty-fifty-basis meegedaan in het Zuiderpark. We moeten er niet te moeilijk over doen. Er is daar heel veel geld verloren. Parkpop kon er niet bloeien.”
Met de omstreden verhuizing naar het Malieveld deed de organisatie nog een ultieme poging om Parkpop overeind te houden en een nieuw gezicht te geven. De directeur wil niet spreken van een mislukking: ,,Voor een eerste editie vond ik het fantastisch goed, maar helaas, helaas, leden we opnieuw een zeer groot verlies. En dat is niet vol te houden.”
Spijt heeft Mojo niet. ,,We hebben dit met opgeheven hoofd gedaan”, zegt John Mulder. Wel is de vraag: wat nu? Hij heeft er zo zijn gedachten over. ,,Als je alle kosten bekijkt, denk ik: misschien moet het festival meer gaan leunen op vrijwilligers. Dat is aan Guus, natuurlijk. Maar ik weet niet of het haalbaar is om dit festival gratis te houden.”
Spotify
De gemeente vindt het ’jammer’, maar ook ‘begrijpelijk’ dat Parkpop volgend jaar niet doorgaat. ,,De sector heeft te maken met stijgende kosten’’, zegt verantwoordelijk wethouder Saskia Bruines. ,,Dit komt onder andere door een tekort aan materialen en personeel. Daarnaast gaat de sector ook gebukt onder de gevolgen van de inflatie en energiecrisis.”
En dan te bedenken dat het boeken van bands de laatste jaren veel duurder is geworden. In het tijdperk van streamingdiensten als Spotify verdienen artiesten die zich onder het absolute topniveau begeven, veel minder aan het uitgeven van muziek dan in de tijd van de cd en de elpee. Bands moeten het het nu veel meer hebben van hun optredens.
Parkpop heeft tijd nodig om na te denken over de toekomst. En de gemeente Den Haag ook, ‘gezien alle ontwikkelingen en het veranderde festivalklimaat’, zegt de wethouder. Volgend jaar moet dat leiden tot een nieuw evenementenbeleid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMmet video
Lux (8) verbreekt op spectaculaire wijze record: ‘Mijn nek begon pijn te doen, dus ik stopte’
De bal eerst op zijn linkervoet, dan weer op zijn rechtervoet en dat maar liefst 5039 keer achter elkaar. Lux (8) uit Amersfoort is balverliefd en wist - zo ver bekend - een nieuw hooghoudrecord op zijn naam te schrijven. ,,Mijn nek begon pijn te doen, dus ik stopte. De volgende keer wil ik de 10.000 halen.” -
PREMIUM
Man lag maanden dood in huis, maar schoonmaak pas over ‘weken’: ‘Woongenot is weg’
Een bewoner van de Noordhoef in Gouda heeft mogelijk twee maanden dood in huis gelegen toen hij negen dagen geleden werd gevonden. Pas weken na de macabere vondst wordt de woning schoongemaakt, vertelt een buurman. De buurt is boos.
-
PREMIUMcolumn
Lezen dit, anders wordt het nóóit wat met jou!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
-
-
‘Kabinet boekt nauwelijks vooruitgang met kringloopeconomie, meer dwang nodig’
Er is meer dwang nodig om ervoor te zorgen dat het kabinet vooruitgang boekt met kringloopeconomie. Nu verandert er ‘nauwelijks’ iets. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) komt snel met strengere regels. -
Schiphol kocht stikstofrechten van drie boerderijen die al niet meer bestonden
Luchthaven Schiphol heeft stikstofrechten opgekocht van drie boerenbedrijven die niet meer actief waren. De handel in zogenoemde slapende stikstofrechten is legaal, maar omstreden. Het kan namelijk leiden tot een stijging van de stikstofuitstoot.