Parlementaire enquête naar Groningse gaswinning kwestie van tijd
Partijen in de Tweede Kamer vinden het nu nog te vroeg voor een parlementaire enquête naar de Groningse gaswinning. Eerst moet de schadeafhandeling op orde, maar daarna lijkt de enquête, waarbij verantwoordelijken verplicht moeten verschijnen en onder ede worden gehoord, onvermijdelijk.
Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie lieten vanavond in het debat over de gaswinning doorschemeren dat zij willen dat de slepende kwestie tot de bodem wordt uitgezocht. ,,Dat we eens een parlementaire enquête over dit onderwerp gaan krijgen is klip en klaar”, zei CDA-Kamerlid Agnes Mulder. Ook Rob Jetten (D66) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) lieten zich in vergelijkbare woorden uit.
Verdriet
Toch zal het nog wel even duren voordat de Kamer haar zwaarste politieke wapen in stelling brengt. De partijen wagen zich niet aan een termijn. Dit tot verdriet van initiatiefnemer Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren, die het liefst zo snel mogelijk een enquêtecommissie wil optuigen.
Maar daar steken de regeringspartijen een stokje voor. ,,De focus moet nu liggen op de oplossing van problemen. Een enquête is daarbij niet behulpzaam”, zo liet Dik-Faber weten. Ook CDA en D66 hanteren die lijn, de VVD hield zich in het debat op de vlakte.
Met name de stellingname van de ChristenUnie is opvallend: die partij wilde twee jaar geleden al een enquête, maar kreeg daar toen onvoldoende steun voor.
Schadeprotocol
De regeringspartijen willen voorlopig minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat niet voor de voeten lopen. Die slaagde er vorige week in na lang soebatten een schadeprotocol overeen te komen met bestuurders en vertegenwoordigers uit Groningen, waarbij gaswinningsbedrijf NAM geen rol meer speelt in de afhandeling van de schade. Gedupeerden die na 31 maart 2017 schade melden kunnen vanaf 19 maart terecht bij een tijdelijke commissie bestaande uit experts die hun zaak ter hand neemt. Zodra de schade vast is komen te staan, moet de NAM die vergoeden. De NAM heeft nu ook schriftelijk bevestigd dat te zullen doen, meldde Wiebes vanmiddag aan de Kamer.
Hoewel de Kamer blij is met het protocol, is er ongenoegen over de schadegevallen die voor de datum van 31 maart 2017 zijn gemeld. Deze gedupeerden hebben nog steeds wel direct te maken met de NAM. Volgens Wiebes kan dat niet anders: de commissie kan deze gevallen er domweg niet bij hebben. ,,Ik heb niet alles in de aanbieding. Het is een begin. We zijn keihard aan het werk”, aldus de minister.
Oude gevallen
Voor 1 juli moeten al deze oude, soms al jaren voortslepende gevallen zijn afgehandeld. De NAM heeft daarvoor 50 miljoen euro extra opzij gezet, wat volgens Wiebes genoeg is om alle schade te kunnen dekken. Op verzoek van D66-Kamerlid Rob Jetten zal hij de Kamer rond 1 mei een tussenstand melden in hoeverre de NAM zich aan de afspraak houdt.
Eind maart besluit Wiebes hoe de gaskraan nog dit jaar verder dicht kan worden gedraaid. In het debat herhaalde hij het voornemen om de gaswinning ‘zo snel mogelijk’ terug te brengen naar 12 miljard kubieke meter, precies wat het Staatstoezicht op de Mijnen vorige week adviseerde. Dat besluit moet voor de zomer vallen. Wiebes moet eerst in kaart brengen welke inspanningen nodig zijn om de gasproductie te verlagen. De bouw van een nieuwe stikstofinstallatie, dat geïmporteerd gas kan omzetten naar gas van Groningse kwaliteit, is daarbij een optie. Ook wil hij nagaan in hoeverre de export kan worden teruggedrongen, hoe de industrie van het Groningse gas af kan en hoe gaskachels en –fornuizen op termijn helemaal uit de handel genomen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMreconstructie
Zeven branden, één verdachte, dader loopt nog vrij rond: wie stak de branden op boerderij van Gert aan?
Gert Snitselaar leeft zijn droom. Hij woont op een groot boerenerf, met zijn kinderen, koeien en honden. Totdat een serie branden álles vernietigt. Gerts stallen, boerderijen en ook het huis waar zijn werknemers wonen, gaan in vlammen op. Hij wordt zelf verdacht, maar vrijgesproken. Wie zat er dan wel achter? Deze site doet onderzoek. -
Met video
Het is Wereldwaterdag: zoveel water kost de productie van jouw broek en shirt
Het waterverbruik zal niet als eerste door je hoofd schieten als je een shirt koopt bij je favoriete winkel. Maar voor de productie van dat shirt is 2500 liter water verbruikt. Koop je er ook een jeans bij, dan is dat nog eens 7000 liter water. Het is een van de dingen om bij stil te staan op Wereldwaterdag, een initiatief van de VN. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Politiechef (54) ‘die agente zou hebben gedwongen hem te pijpen’ vrijgesproken
Oud-politiechef Paulo de C. (54) van de politie in Haarlemmermeer is vrijgesproken van verkrachting van een onder zijn gezag staande hoofdagente in 2019. Volgens de rechtbank Midden-Nederland zijn de verklaringen van de vrouw niet bruikbaar voor het bewijs. De vrouw heeft op cruciale punten onvolledig en wisselend verklaard, oordeelt de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden drie jaar cel geëist.Haarlemmermeer -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
‘Lelijke gravin’ op beroemd Vlaams schilderij blijkt zo goed als zeker een travestiet
In de volksmond staat het schilderij te boek als De lelijke gravin, een portret van een vrouw met kalend hoofd en een gerimpelde huid. Maar portretteerde de Vlaamse schilder Quinten Massijs in 1513 wel een vrouw? Ruim vijf eeuwen later is het werk opnieuw beoordeeld: het gaat zo goed als zeker om een travestiet. -
-
-
PREMIUM
Familie Donker Dohmen bedacht list om zonen twee namen mee te geven, nu mag iedereen dat
Wat een strijd was het, toen het echtpaar Donker Dohmen hun twee achternamen wilde doorgeven aan hun kinderen. Terwijl vrouwen steeds geëmancipeerder werden, was het kiezen van achternamen tot dinsdag ‘ouderwets’ beperkt, vaak in het nadeel van de moeder. ,,Het was net of ik er niet bij hoorde”, vindt Sandra, moeder van drie zonen. Waar zij destijds een list bedachten, kan vanaf nu iedereen twee achternamen krijgen. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.