Passagiers die vanuit New York naar Nederland vliegen, moeten een gezondheidsverklaring afleggen.
Volledig scherm
Passagiers die vanuit New York naar Nederland vliegen, moeten een gezondheidsverklaring afleggen. © ROBIN UTRECHT

Passagiers vanuit New York moeten verklaren dat ze gezond zijn

Alle passagiers van KLM moeten vanaf vandaag, voordat zij een vliegtuig van New York naar Nederland instappen, een schriftelijke gezondheidsverklaring afleggen.

KLM zal hier zorg voor gaan dragen, schrijft minister De Jonge (Volksgezondheid) in een vannacht gepubliceerde brief aan de Tweede Kamer. Passagiers moeten een aantal vragen beantwoorden over hun gezondheid en situatie, waaronder vragen over koorts en kortademigheid. 

Afgelopen week werd passagiers op dezelfde vliegroute al met klem verzocht om na aankomst veertien dagen thuisquarantaine in acht te nemen. Deze dringende oproep is overigens ook van toepassing op de repatriëringsvluchten uit de landen waarvoor nu een vliegverbod geldt (te weten: China, Zuid-Korea, Italië, Iran, Spanje en Oostenrijk).

Flyers

Verder worden bij vertrek van vluchten naar ons land flyers uitgedeeld met de (gedrags)regels, medische protocollen en hygiënemaatregelen die gelden in Nederland. 

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.