Volledig scherm
Er is een tekort aan plekken in jeugdgevangenissen. © ANP XTRA

Personeelstekort jeugdgevangenissen: jongeren tijdelijk naar vrouwengevangenis

De laatste weken zijn meer jongeren achter de tralies beland dan jeugdgevangenissen aankunnen.  Daarom heeft een vrouwengevangenis in Limburg tijdelijk 24 extra plekken moeten creëren. Het tekort in de jeugdgevangenissen komt niet door ruimtegebrek, maar door personeelstekort.

In vrouwengevangenis Ter Peel in het  Limburgse Evertsoord worden tijdelijk jongeren geplaatst. Er zijn 24 plekken gecreëerd, schrijft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer.

De jeugdgevangenissen in Nederland zijn in principe groot genoeg voor de toestroom van veroordeelde jongeren, maar door een tekort aan gevangenbewaarders kan de aanwezige ruimte niet worden benut. De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft al geruime tijd moeite om op de krappe arbeidsmarkt genoeg personeel te vinden. Tot er weer genoeg mensen zijn, wil de minister ‘de bestaande capaciteit flexibel benutten’.

In gevangenis Ter Peel kunnen 24 jongvolwassenen terecht tot de bezetting in de zogeheten justitiële jeugdinrichtingen weer op sterkte is, schrijft Dekker.