Plan voor ‘vaccinatiepaspoort’ over twee weken gepresenteerd
De Europese Commissie komt al over twee weken met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat moet vrij reizen binnen de Europese Unie, voor werk en voor het plezier, weer mogelijk maken, zegt de commissie.
Delen per e-mail
De nieuwe pas moet er ‘ruim op tijd voor het volgende reisseizoen in de zomer’ kunnen liggen, denkt vicevoorzitter Margaritis Schinas. De commissie presenteert het voorstel 17 maart. Een week later kunnen premier Mark Rutte en de andere regeringsleiders van de EU-landen zich erover buigen op de Europese top. De lidstaten en het Europees Parlement moeten met het plan instemmen.
De Europese ‘digitale groene pas’ moet straks bewijzen dat de drager is ingeënt of is genezen van het coronavirus, verklaarde commissievoorzitter Ursula von der Leyen eerder op de dag. Wie nog niet is geprikt of een besmetting heeft doorgemaakt, zou met de pas kunnen laten zien dat hij of zij is getest.
Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een ‘vaccinatiepaspoort’ waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo’n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou mogen. Dat geldt ook voor Nederland, al ziet het kabinet in principe geen bezwaar tegen het idee. België waarschuwde vandaag meteen dat mensen die (nog) niet zijn ingeënt straks niet achtergesteld mogen worden. Privacyorganisaties vragen zich ondertussen af of de gegevens van deelnemers wel veilig zijn.
,,Vertrouw ons dit nu maar toe”, zegt Schinas. De commissie zet volgens hem alleen door als het veilig kan. Maar doorzetten is belangrijk, omdat anders de gezamenlijke Europese markt uiteenvalt en techreuzen in het gat springen met hun eigen vaccinatiebewijzen.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Tijd dringt
Von der Leyen waarschuwde eerder dat het alleen al drie maanden vergt om het inentingsbewijs technisch mogelijk te maken. Dat betekent dat de tijd dringt, met het zomerseizoen in aantocht. De EU-landen moeten aan de bak om ervoor te zorgen dat ze dan bijvoorbeeld informatie over gevaccineerden kunnen uitwisselen, peperde Von der Leyen hun eerder al in.
Tegen die tijd moet dan wel ook het inenten echt op stoom zijn gekomen. Heel wat EU-regeringsleiders vinden het niet te verkopen om gevaccineerde mensen al meer rechten te geven als veel anderen nog niet eens de kans hebben gehad een prik te halen.
Voor ingeënte mensen weer onbekommerd kunnen reizen moet wel zeker zijn dat gevaccineerden het virus niet kunnen doorgeven. ,,Maar daarover komen we steeds meer te weten en dat vraagstuk lost zichzelf dus hopelijk op”, zegt Von der Leyens woordvoerder.
Ben jij voor een vaccinatiebewijs dat gevaccineerden meer rechten geeft dan niet-gevaccineerden?
Waarom wel/niet? Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. Zo kunnen we een debat voeren met mensen die staan voor wat ze zeggen. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
‘Tijd is rijp’
Eind januari hebben de EU-leiders ook al over het vaccinatiepaspoort gepraat. De Maltese premier Robert Abela gaf toen alvast een schot voor de boeg: ‘De tijd is rijp voor een vaccinatiepaspoort’, schreef hij aan Von der Leyen. Net als Portugal en Griekenland is zijn land een groot voorstander van zo’n paspoort. Daarmee zouden mensen die zijn ingeënt tegen corona vrij kunnen reizen binnen de Europese Unie. Premier Mark Rutte zei na een EU-top het nog te vroeg te vinden voor een besluit over een vaccinatiebewijs. Een vaccinatiepaspoort ‘kan wel nut hebben in de toekomst’, aldus de premier. In december zei hij nog niet dolenthousiast te zijn over een vaccinatiebewijs.
In Nederland pleit D66-leider Sigrid Kaag voor de invoering van een vaccinatiebewijs. Volgens haar kun je niet verwachten dat gevaccineerde mensen ‘wachten met leven totdat de laatste prik is gezet’. Ze wil een voorbeeld nemen aan Israël waar burgers met een vaccinatiebewijs meer rechten hebben dan mensen zonder zo’n bewijs.
Met zijn snelle vaccinatiecampagne is Israël een proeftuin voor heel de wereld. Ook de invoering van een ‘groen paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft, wordt met grote aandacht gevolgd. De kritiek is echter fel. Betogers beschuldigen de regering van premier Benjamin Netanyahu van ‘dictatuur’ en ‘medische onderdrukking’. Lees er hier meer over.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Experts vrezen dat mensen na zelftests tóch gaan knuffelen: ‘Test geeft schijnzekerheid’
Deskundigen zijn bang dat mensen na gebruik van een zelftest de 1,5 meterregels laten varen. Arts-microbioloog Marc Bonten: ,,Ik heb de angst dat die sneltests ertoe leiden dat mensen maatregelen minder goed na gaan leven, terwijl dat juist niet de bedoeling is.’’ -
PREMIUM
‘Zorgwekkende scheiding in de samenleving’ door Israëlisch vaccinatiepaspoort
Met zijn snelle vaccinatiecampagne is Israël een proeftuin voor heel de wereld. Ook de invoering van een ‘groen paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft, wordt met grote aandacht gevolgd. -
PREMIUM
Positief getest! O nee, zegt lab dat werkt voor GGD een dag later, toch niet: 55 mensen overkwam het
HARREVELD/ ZELHEM - Positief getest op corona en een dag later horen dat er een fout is gemaakt en dat u tóch geen corona heeft. 55 mensen overkwam het na een fout van een laboratorium in Rijswijk, erkent een woordvoerder van de GGD. -
PREMIUM
EU-leiders praten over corona: ook vaccinatiepaspoort onderwerp van gesprek
De leiders van de Europese Unie zitten vanavond bij elkaar om de aanpak van de coronacrisis te bespreken. Ze willen kijken of ze van elkaar kunnen leren en of er méér dan wel beter te coördineren valt. Belangrijk agendapunt: een Europees vaccinatiepaspoort. -
PREMIUM
Gilles zoekt al 20 jaar naar de Nederlandse kinderen op deze foto: 'Tijd begint te dringen’
De Poolse soldaat Zygmunt Sawicki redde in de Tweede Wereldoorlog drie kinderen bij de bevrijding van Ter Apel. Zijn kleindochter Marta en haar echtgenoot Gilles Lapers zijn op zoek naar de kinderen van die foto.
-
Reisbranche: star kabinet brengt vakanties in gevaar
De meivakantie en zomervakantie komen volgens de reisbranche in gevaar door star kabinetsbeleid. Het kabinet blijft niet bereid nu al boekingen toe te staan voor vakanties na maart. Daardoor zullen Nederlanders volgens de reisbranche massaal individueel op pad gaan, waardoor reisbedrijven nog grotere schade leiden. -
UPDATE
Zoektocht naar vermiste kanoër op randmeer bij Zeewolde hervat
De zoektocht naar de vermiste kanoër op het randmeer Wolderwijd tussen Zeewolde en Harderwijk (Flevoland) is zondagochtend hervat, meldt een politiewoordvoerder. Daarbij wordt het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie ingezet. ,,Die hebben sonar waardoor het makkelijker is om onder water te zoeken”, aldus de politie. -
Laagste aantal verkeersdoden sinds 2015 in coronajaar
In coronajaar 2020 kwamen in Nederland 610 mensen om door een verkeersongeval. Dat zijn 51 verkeersdoden minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds 2015, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
0 reacties