Volledig scherm
Het katje op de afbeelding bij het bericht op de Facebookpagina van politie Noordoostpolder/Urk. © Facebookpagina politie Noordoostpolder/Urk

Politie opent digitale klopjacht op kittensmijter

De politie Noordoostpolder/Urk heeft vanmorgen via Facebook de digitale jacht geopend op de bestuurder van een rode Seat. De bewuste automobilist(e) zou 48 uur eerder in Emmeloord een kitten uit de auto hebben gegooid.

Het beestje werd volgens het bewuste bericht daarna door een andere personenauto overreden, maar zou het hachelijke avontuur hebben overleefd en zijn overgedragen aan een dierenasiel in Kampen.  In het bericht vraagt de politie aan de Seat-bestuurder om zich te melden.

Met het beestje gaat het naar omstandigheden goed. ,,Woensdagmorgen rond negen uur kreeg ik een bruinzwarte kitten aangeboden door mensen van de dierenambulance", vertelt Erik Jan Tjalsma, dierenarts bij Dierenkliniek Emmeloord. ,,Zij vertelden dat het was aangereden op de Kleiweg. Eén van de pootjes bungelde er een beetje bij, maar het was niet gebroken. Een okselzenuw heeft een opdonder gehad. Of dat herstelt, moet nog blijken, dat kan in ieder geval nog weken duren. Daarna nam de ambulance het beestje mee naar een dierenasiel in Kampen.''

Uit de auto gesmeten

Een woordvoerster van de politie verwijst voor aanvullende vragen naar de makers van het Facebookbericht, maar tot half één kwam er nog geen reactie.

Kirsten Assenderp, die aan de bewuste straat woont, vindt het maar een  vaag bericht: ,,Wie zegt dat het beestje uit de auto is gesmeten? Misschien is de bestuurder een dierenliefhebber die niet wist dat hij of zij het katje heeft aangereden''. Assenderp kreeg woensdagmorgen via een kennis die werkt bij Dierenkliniek Emmeloord de vraag of zij misschien een kitten miste. ,,Want er was er één aangereden. Via de Kleiweg-groepsapp, waarin zo'n vijftig mensen zitten, vroeg ik of iemand er één miste. Dat bleek niet het geval''. 

Mysterie

De bewoners aan de Kleiweg gingen over tot de orde van de dag, tot de politie vrijdagmorgen plotseling een Facebookbericht plaatste. ,,En toen ontplofte de zaak, het bericht werd binnen drie uur vierhonderd keer gedeeld. Een beetje sensatiezucht, vind ik''.

  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het Kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.