‘Politie wiste sporen uit na dood informant’
Bronnen onthullenNadat een politie-informant aan stukken gezaagd was teruggevonden, heeft de politie cruciale informatie voor de rechtbank verzwegen en sporen van de operatie uitgewist. Dat zeggen betrokkenen, die spreken van een ‘doofpot met IRT-achtige kenmerken’.
Delen per e-mail
Als het lichaam van Freddy Janssen in mei 2015 in pakketjes uit het Brabantse Markkanaal wordt gevist, breekt bij Team Criminele Inlichtingen van de Landelijke Eenheid paniek uit. Janssen was informant van deze spionnendienst van de politie en stuurde de dag voor zijn verdwijning nog een noodkreet uit, zo blijkt uit mails die deze site bezit.
Dat Janssen informant van de politie was, is achtergehouden voor de rechtbank, die concludeerde dat de Brabander zichzelf van het leven heeft beroofd. Wapenhandelaar Jan B. zou daarbij aanwezig zijn geweest. Hij werd ‘slechts’ veroordeeld voor betrokkenheid bij het wegmaken van Janssens lichaam. In hoger beroep werd hij daarvan vrijgesproken.
Uit onderzoek van deze site blijkt dat Janssen informatie aan de politie doorspeelde over diezelfde Jan B.. Zo stuurde hij een hele reeks foto’s op van wapens die B. in zijn bezit had. Door dit voor de rechtbank te verzwijgen, hebben Openbaar Ministerie en politie een mogelijk motief voor moord achtergehouden, zeggen bezorgde politiemedewerkers.
Deze zaak heeft alle kenmerken van een grote cover-up
Laptops vernield
Tips?
Heeft u een nieuwstip over deze zaak, of over andere concrete zaken? Dan kunt u ons een berichtje sturen via WhatsApp of Signal op: +31615377185. U kunt ook mailen naar tips@ad.nl of tippen via Publeaks. Via al deze kanalen kunt u ons ook anoniem tippen. Uw gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy statement.
Na de dood van Freddy Janssen in mei 2015 lijkt de politie actief te hebben geprobeerd sporen uit te wissen van het contact met de informant. Twee belastende rapporten over de politieoperatie waren plotseling onvindbaar, zeggen politiebronnen. Daarnaast zijn wachtwoorden van Janssens mailaccount veranderd en kwamen twee in beslag genomen laptops vernield terug.
Onder politiemedewerkers is de kritiek op het handelen van de afdeling TCI groot. ,,Deze zaak heeft alle kenmerken van een grote cover-up”, zegt een bron. ,,Ik heb niet eerder meegemaakt dat de politie zó alle regels heeft overtreden”, zegt een ander. ,,Vervolgens heeft men een schoonmaakactie gehouden, alle informatie over Janssen moest weg. Dit is een doofpot met IRT-achtige kenmerken”, verwijst hij naar het grote schandaal uit de jaren ’90 waarbij de politie vrijwel alle regels overtrad.
De Landelijke Eenheid zegt onderzoek te doen naar de feiten die deze site naar voren heeft gebracht. Inhoudelijk wil de politie niet ingaan op ‘individuele casuïstiek’ vanwege de vertrouwelijkheid en gevaarzetting van het werk van TCI.
Brabander Freddy Janssen vindt in 2015 onder mysterieuze omstandigheden de dood. Dat hij informant voor de politie was, houden politie en het Openbaar Ministerie achter voor de rechter. Deze site onderzoekt wat er nog meer is verhuld. ,,Alle spelregels zijn overtreden.” Lees hieronder een reconstructie van wat de politie verhulde....
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Ik snap de horeca-uitbaters wel: ze zijn nooit als serieuze gesprekspartners behandeld
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Gedeputeerde Flevoland met dood bedreigd vanwege afschot Oostvaardersplassen
Het Openbaar Ministerie heeft strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar een doodsbedreiging aan het adres van Flevolands gedeputeerde Michiel Rijsberman. Aanleiding is een aangifte van de commissaris van de Koning, Leen Verbeek. -
PREMIUMVIDEO
Informant van de politie werd aan stukken gesneden
Een politie-informant blijkt in 2015 in stukken te zijn gesneden en in een rivier gedumpt. Hoewel onderzoek uitwees dat hij zelfmoord had gepleegd, vrezen bronnen binnen het Team Criminele Inlichtingen dat zijn band met de politie hem fataal is geworden. De politie start een nieuw intern onderzoek. -
‘Veel buitenlandse studenten eenzaam door corona’
Een fors deel van de internationale studenten in Nederland heeft zich het afgelopen halfjaar eenzaam gevoeld. Voor studenten die zo nu en dan wel fysiek les hebben gekregen op de campus, geldt dat minder. -
Nederlandse vrouwen werden nog nooit zo laat moeder: ‘Gevoed door opties als eicellen invriezen’
Vrouwen in Nederland en andere Europese landen worden steeds later moeder. Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat blijkt dat de gemiddelde Nederlandse vrouw inmiddels op haar dertigste een kind krijgt.
-
Heitje voor karweitje werd twee jonge meisjes (8) in Coevorden fataal: ‘Het is verschrikkelijk’
Het verdriet in Coevorden (Drenthe) is groot na het overlijden van twee 8-jarige meisjes door een aanrijding met een auto dinsdag. De slachtoffers en een derde meisje wilden mogelijk aan het eind van de middag te voet een 80-kilometerweg oversteken toen het ongeluk gebeurde. -
Toezichthouder: Advocaten kantoor Ficq & Partners lekten geen informatie aan Taghi
De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft bekend gemaakt dat uit onderzoek is gebleken dat de advocaten van het kantoor Ficq & Partners Advocaten geen informatie hebben gelekt aan de organisatie van Ridouan Taghi. Het OM maakte deze verdachtmakingen in augustus vorig jaar bekend in een berucht proces-verbaal. -
Webcam-afperser Aydin C. 180 dagen langer in de cel
Webcam-afperser Aydin C. (42) moet van de rechtbank Amsterdam 180 dagen langer in de cel blijven. Omdat hij weigerde met de reclassering te praten, is volgens de rechtbank niet duidelijk hoe het gevaar op herhaling kan worden ingeperkt.