Politiemol krijgt 5 jaar cel, moet zo snel mogelijk worden opgepakt
Aspirant-rechercheur Mark M. - beter bekend als de politiemol - moet vijf jaar de cel in. De rechtbank noemt het 'smakeloos' dat M. jarenlang in politiesystemen neusde en informatie daaruit met criminelen deelde. Het OM eiste een maand geleden ook vijf jaar met onmiddellijke opsluiting.
Mark. M. wordt veroordeeld voor het lekken uit politiesystemen, omkoping, witwassen en computervredebreuk op grote schaal. Er is onvoldoende bewijs dat hij geld heeft aangenomen voor het delen van de informatie. Maar zeker is dat hij het deed voor 'beloften'. Dat bleek toen hij een undercoveragent hielp, 'als investering in een toekomstige relatie'. Samen met Mark S. uit Veldhoven waste M. 70.000 euro wit.
Mark M. was zelf niet bij de zaak aanwezig. Hij moet zo snel mogelijk worden opgepakt en worden vastgezet. Daarnaast bepaalde de rechtbank maandagmiddag dat M. tien jaar lang geen publieke functie mag hebben.
Meer veroordelingen
Van de medeverdachten was alleen Mark S. in de rechtbank in Den Bosch. Bij hem werden veel printjes gevonden van geheime documenten. Ook hij wordt schuldig geacht. Datzelfde geldt voor Berry S.. Zijn vingerafdrukken werden gevonden op een van de gelekte documenten.
Tom van H., die klant zou zijn bij M., is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Klant Jeffrey van der A. uit Geldrop is wel schuldig, zo bepaalde de rechter.
Twee jaar
De zaak liep ruim twee jaar. In september 2015 ging M. in de boeien nadat eerder bij een Oirschotse criminele garagist 4500 geheime documenten waren gevonden. Die hadden een digitale handtekening van M. Volgens de politie was hij al jarenlang aan het graven naar geheimen en verkocht die in abonnementsvorm: elke maand kregen criminelen een update. Daar zou hij ruim acht ton mee hebben verdiend. Een kwart miljoen lag bij een hennepboef uit Veldhoven, Mark S. Die zou als ‘makelaar’ de info hebben doorverkocht.
Officieren van justitie Willem Bos en Gerard Sta waren des duivels. ,,Hij heeft jarenlang schaamteloos karrenvrachten politiegeheimen verkwanseld. De gevolgen zijn niet te overzien. Hij gooide de waardigheid van de politie te grabbel en besodemieterde zijn collega’s. Een diender moet eerlijk en betrouwbaar zijn. Dat is de belangrijkste kernwaarde van de politie en het kost tienduizenden agenten geen enkele moeite.” Ze maken zich vooral zorgen omdat het gros van de info nooit is teruggevonden.
Hobby
De mol zelf ziet weinig fouts in zijn handelen. Hij keek als hobby, en deed collega’s een pleziertje omdat hij handiger was dan zij. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers ziet nergens hard bewijs dat hij geld heeft gekregen, en hij lachte de 28.521 bevragingen in het systeem weg. ,,Dat is op zich al een dagtaak, laat staan dat hij ze ook aan de man moet brengen en zijn eigen werk doen.” Dat de mol onterecht codes kreeg om rond te neuzen is ‘niet zijn probleem maar dat van de politie’.
Officier Bos zag wel omkoping, en tachtig mille onverklaarbare inkomsten. En: lukraak zoeken kan niet in de systemen, het moet altijd gericht, met een naam en een geboortedatum. En tussen de spullen van de mol lagen dergelijke lijsten met potentiële klanten.
Mol-makelaar Mark S. had al een jaar te pakken voor hennep; tijdens de doorzoeking bij zijn arrestatie vond de politie allerhande kweekspul. Twee mannen uit Geldrop en een inwoner uit Veldhoven zouden klant zijn en hoorden 8 maanden en tweemaal een jaar eisen.
Volg live
Onze verslaggever Max Steenberghe twittert tijdens de uitspraak live vanuit de rechtszaal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Zakenman Gerard Sanderink is ook zijn laatste grote ondernemingen kwijt, Strukton blij met duidelijkheid
Gerard Sanderink is ook zijn laatste grote ondernemingen Strukton, Oranjewoud en Antea kwijt. De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam schorst hem per direct als bestuurder. Ook als aandeelhouder heeft hij niks meer te vertellen. -
Quiz
Begin meteorologische zomer: wat weet jij van het seizoen?
De meteorologische zomer is begonnen. Wat weet jij van het zomerseizoen? -
column
Bij zo’n sterk staaltje seksisme vraag ik me af onder welke steen Van der Sar heeft geleefd
Debby Gerritsen schrijft iedere woensdag over wat haar bezighoudt. Deze week: Edwin van der Sar treedt af als algemeen directeur van Ajax. Zijn maatschappelijke voelsprieten staan al langer verkeerd afgesteld, wat aan het einde van zijn dienstperiode weer eens duidelijk werd.
-
PREMIUM
‘I am hungry, God bless you’: waarom we ons ongemakkelijk voelen bij bedelaars
Utrecht -
-
-
Seksverbod in Zeeuwse duinen na overlast van seksende mensen
De overlast van seksende mensen in de duinen van natuurgebied Oranjezon is volgens de Zeeuwse gemeente Veere zo groot dat de politie tegen hen gaat optreden. Als ze betrapt worden, riskeren ze in het vervolg een boete, aldus een woordvoerder.Vrouwenpolder -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer