Priesters geschorst na meldingen van misbruik
Sinds 2010 heeft de Rooms Katholieke Kerk in Nederland twaalf priesters geschorst en twee priesters ontheven uit hun ambt na meldingen van seksueel misbruik van minderjarigen.
Dat zegt een woordvoerster van de RKK naar aanleiding van een onderzoek van nieuwsprogramma Zembla. Het is voor het eerst dat er cijfers naar buiten komen over maatregelen tegen priesters.
In 2010 werd de commissie-Deetman ingesteld die onderzoek deed naar seksueel misbruik door geestelijken. Sindsdien is ook een preventiebeleid ontwikkeld en zijn aanbevelingen voor genoegdoening aan de slachtoffers. Als er een vermoeden is van strafbare feiten doet de RKK aangifte bij het Openbaar Ministerie, aldus de woordvoerster. Dit is in enkele gevallen ook gedaan, maar zij kon geen exacte cijfers geven.
Verklaring
Om te voorkomen dat een priester die zich aan seksueel misbruik schuldig heeft gemaakt, elders wordt benoemd, moet hij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen en een antecedentenverklaring laten zien, waarin zijn bisschop of hogere overste verklaart hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik.
In 2010 is het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK opgericht, dat eind vorig jaar is opgeheven. Uit het eindverslag van afgelopen december blijkt volgens Zembla dat er ruim 28 miljoen euro is uitgekeerd aan schadevergoedingen aan 941 slachtoffers van geestelijken in internaten en bisdommen. Vijfenzestig slachtoffers kregen de maximale schadevergoeding toegekend van honderdduizend euro.
Tussen 2000 en 2010 zijn ook nog eens twee priesters geschorst en een uit zijn ambt ontheven na meldingen van seksueel misbruik.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMDiversiteit
Uitsluitend mannelijke wethouders in tientallen colleges: ‘Gemiste kans’
Van de 154 gemeenten waarin wethouders zijn voorgesteld aan de raad of reeds zijn benoemd, zijn er 46 met alleen mannelijke wethouders, zo toont een analyse van deze site aan. Van de in totaal 601 wethouders zijn er 164 vrouw. Dat komt neer op zo’n 27 procent. -
PREMIUM
17-jarige ging Perry (21) in auto te lijf met een mes en vermoordde hem met 42 steken
De 21-jarige Perry uit Rozenburg had geen schijn van kans toen een 17-jarige dorpsgenoot hem in zijn auto met een mes te lijf ging. Hij kon geen kant op, werd 42 keer gestoken en overleed ter plekke. Wat de tiener bezielde, blijft zelfs na de uitspraak van de rechtbank een raadsel. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Mogelijk komen meer moorden aan het licht dankzij nieuwe kansen voor forensisch artsen
In de toekomst komen er mogelijk meer moorden aan het licht dankzij een proef van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch artsen krijgen hierbij meer mogelijkheden om sterfgevallen uitgebreid te onderzoeken door de hulp van twee ziekenhuizen in te schakelen als de doodsoorzaak onduidelijk blijft. Dat is van belang ‘voor de nabestaanden, justitie en de gezondheidszorg’, aldus de NFI.
-
PREMIUMColumn
Dat de NPO een podium biedt aan extremisten is het failliet van ons bestel
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Samir zat maanden vast, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: 'Dacht dat ik stoer was’
Hij zat in de gevangenis met de grootste criminelen van het land, brak in bij meerdere huizen en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij wéér 20.000 euro uit een woning wilde halen. Deze lokroep wist Samir Rahbi (30) te weerstaan en belandde door de steun van zijn familie op het rechte pad. ,,Het snelle geld lijkt verleidelijk, maar het brengt alleen maar ellende.”