Prijsplafond voor stroom en gas gaat op 1 januari in
Het prijsplafond voor stroom en gas gaat op 1 januari in. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft met de energiebedrijven afgesproken dat er geen overwinsten worden gemaakt. Er is per bedrijf gekeken naar de winstmarges van de afgelopen vier jaren. Als ze daar boven komen, moeten ze geld terugbetalen.
Met het prijsplafond betalen huishoudens en een deel van de bedrijven tot een bepaald verbruik de ‘oude’ energieprijs. Daarboven betalen ze de huidige prijs. Het kabinet is hier naar verwachting ongeveer ruim 13 miljard euro aan kwijt. De regeling geldt voor 2023. In mei hoopt Jetten te komen met voorstellen voor meer gerichte regelingen die in 2024 kunnen gaan gelden.
Ook de steunregeling voor mensen met een blokaansluiting is klaar, laat Jetten weten aan de Tweede Kamer. Hij zal volgende week bekendmaken hoe de tegemoetkoming er precies uit gaat zien. Die is volgens hem vergelijkbaar met de regeling voor het prijsplafond voor stroom en gas.
Ongeveer 700.000 mensen hebben een blokaansluiting. Deze huishoudens kunnen geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond. Het gaat hier om huishoudens die een gas-, warmte- of stroomaansluiting delen, zoals flats, studentenhuizen of woongroepen.
Aangepaste nota
Energie-Nederland is blij dat de invoering van een tijdelijk prijsplafond op energie per 1 januari is gelukt nu het kabinet de subsidieregeling heeft vastgesteld. Voorzitter van de branchevereniging van energiebedrijven Cora van Nieuwenhuizen zegt in een reactie huishoudens te kunnen helpen met het ,,kunnen blijven betalen van de energierekening en het voorkomen en verder oplopen van betalingsachterstanden”. Energieleveranciers passen volgens de oud-minister zo snel als ze kunnen het factureringssysteem aan zodat kleingebruikers vanaf volgend jaar een aangepaste nota krijgen.
Volgens Van Nieuwenhuizen ontvangen energiebedrijven dagelijks veel vragen van mensen die als gevolg van de hoge energieprijzen in financiële nood komen. Ze begrijpt dat er vragen zijn over hoe de compensatie voor het doorgeven van de korting berekend wordt. Verder vindt ze dat misbruik sowieso onmogelijk moet zijn. Daar wordt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en accountants op verschillende manieren op gelet.
Energie-Nederland benadrukt dat energiebedrijven wel de ruimte moeten hebben om tegenvallers op te vangen of om investeringen te kunnen blijven doen. De huidige afspraken zouden volgens de organisatie niet belemmerend moeten werken. Daarbij wordt het kabinet opgeroepen om tijdig andere maatregelen te nemen, aangezien de energieprijzen ook na 2023 naar verwachting nog hoog zullen zijn.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Hoogleraar statistiek kritisch over onderzoek Holocaust: ‘Dit is zwaar onrepresentatief’
Het onderzoek naar de kennis onder Nederlandse jongeren over de Holocaust zou 'zwaar’ onrepresentatief zijn. Dat concludeert Casper Albers, hoogleraar statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toch betekent dat volgens hem niet dat de conclusies uit het rapport per se fout zijn. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
schietpartij Zwijndrecht
Derde vluchtauto gevonden van verdachte ‘Lucky’, politie deelt recente foto
De politie heeft de derde vluchtauto van de verdachte van de schietpartij bij een winkelcentrum in Zwijndrecht gevonden in Hoek van Holland. Vermeende schutter Minh Nghia Vuong (49), op wie een klopjacht gaande is, zou op klaarlichte dag zijn ex (38) en voormalig schoonmoeder (66) neergeschoten hebben. Die laatste overleed, zijn ex raakte zwaargewond. -
PREMIUM
Grootste klap van inflatie achter de rug: laagste inkomens gaan er volgend jaar op vooruit
De laagste inkomens hebben volgend jaar meer te besteden, ondanks de hoge inflatie. Juist de hogere inkomens leveren volgend jaar opnieuw in.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
CPB: Ondanks energieplafond hebben mensen 4 procent minder te besteden
Het prijsplafond voor energie dat het kabinet instelt, kan niet voorkomen dat de koopkracht voor een doorsnee huishouden dit en volgend jaar daalt. Dat blijkt uit een raming van het Centraal Planbureau. Eerder werd nog uitgegaan van koopkrachtherstel in het komende jaar. -
Uniek vonnis Sanderink: niet eerder werd eigenaar zo radicaal verbannen uit eigen bedrijf
De omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt definitief verbannen bij zijn ict-bedrijf Centric. Hij is niet langer welkom bij aandeelhoudersvergaderingen van het bedrijf, waarvan hij de enige aandeelhouder is. Dat vonniste de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam vandaag.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer