Volledig scherm
De kleine pieterman bezorgt wie op hem gaat staan een pijnlijke prik met zijn stekels. © Rechtenvrije foto

Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.

Volledig scherm
De pieterman verstopt zich graag onder het natte zand. © -

De kleine pieterman heeft de reputatie tot een van Europa's giftigste dieren te behoren. Het visje, met een lengte tussen de 10 en 18 centimeter, draagt op zijn rug een aantal venijnige stekels en verstopt zich onder het natte zand. Strandliefhebbers die de pech hebben op hem te trappen, wacht een bijzonder nare verrassing. De steek van een pieterman zou tienmaal pijnlijker zijn dan een wespensteek.

Het van oorsprong mediterrane zeebeest is gesteld op de warmte en zou, met dank aan het warme weer, ook onze kusten opzoeken. In België zou de pieterman een ware plaag worden, maar volgens de Haagse Reddingsbrigade zorgt hij in Nederland voor weinig problemen. De laatste jaren neemt het aantal meldingen zelfs af. Per zomerseizoen een enkele melding, klinkt het.

Extreme reactie

De pieterman die de Vlaamse Isabelle Van Hulle maandag aan het strand van Knokke stak, zorgde voor een extreem allergische reactie. Van de steek zelf merkte zij niets, zegt ze tegen Het Laatste Nieuws. ,,Ik ben opgegroeid aan het strand en ben pijn aan mijn voeten, door steentjes of schelpjes, wel gewend.’’ Pas woensdag verscheen er uitslag op haar been, kreeg ze pijn en werd ze ziek. 

In het ziekenhuis duurde het echter dagen voor de artsen doorhadden wat Isabelle mankeerde. Een infuus met antibiotica mocht niet baten en uiteindelijk moest de Belgische onder het mes. ,,Ik moet allergisch zijn voor dat verdomde visje’’, verzucht ze. Haar herstel zal nog wel even duren, gezien de schade die ze opliep aan haar voet die door de prik van de pieterman alle kleuren van de regenboog kreeg.

Leed snel geleden

Volledig scherm
Een steek van een pieterman behandel je met warm water, liefst zo heet mogelijk. © Gratis

Hoewel flink pijnlijk is het leed van een steek in veruit de meeste gevallen snel geleden. Een reactie als die van Isabelle is zeldzaam. Warm water, liefst zo heet mogelijk, breekt het eiwit in het gif van de pieterman af en vermindert de pijn. ,,Na een steek moet de voet direct in heet water, met een temperatuur die je nog net kunt verdragen’’, zei bioloog Hans Witte eerder tegen deze krant.

Het Rode Kruis adviseert om, na de boel te hebben afgespoeld, eventuele achtergebleven stekels met een pincet te verwijderen. Helpt die aanpak niet en blijft de pijn of volgt er een allergische reactie, dan wordt aangeraden om een arts te bellen. In het slechtste geval kan een steek hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid veroorzaken en houdt de pijn maandenlang aan.