Volledig scherm
Prins Bernhard krijgt in 1992 uit handen van de commandant van het Korps Commando Troepen de groene baret. © anp

'Prins Bernhard heeft echt op Duitsers geschoten'

Prins Bernhard heeft op 10 mei 1940 bij de Slag om de Residentie wel degelijk op overvliegende Duitsers geschoten. De bewering van Bernhard werd vaak in twijfel getrokken, maar de 92-jarige oud-infanterist Gerard Hillenaar uit Leiden was ooggetuige en bevestigt het verhaal. Hij doet zijn relaas in het vandaag te verschijnen veteranenblad Checkpoint. Dat schrijft De Telegraaf.

De infanterist was indertijd paleiswacht bij Huis ten Bosch. Na het ontwaren van de Duitse vliegtuigen boven het Haagse Bos, stond de prins zij aan zij met de militairen die met hun wapens omhoog schoten. 'Prins Bernhard stond naast mij op het plein van het paleis met een machinepistool ook op Duitse vliegtuigen te schieten', zei Hillenaar. Volgens de veteraan haalde de prins geen vliegtuig neer.

Hillenaar treedt 73 jaar na dato in de openbaarheid na een oproep aan oorlogsveteranen om hun verhaal te blijven vertellen.

  1. Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meegesleurd door water
    VIDEO

    Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meege­sleurd door water

    Het lichaam van de Nederlander die sinds zondag in Spanje vermist was, is aangetroffen. Het gaat om een 66-jarige man uit Landgraaf, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Limburger verdween drie dagen geleden na een val in het door stortregens en overstromingen geteisterde binnenland bij de Costa Blanca. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen in Spanje geëvacueerd.