Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

'Psst, meisje' mag niet meer: Tilburg krijgt 'sis- en scheldverbod'

Wie in Tilburg op straat een vrouw nafluit, mensen de weg verspert, uitscheldt of bespuugt, loopt binnenkort de kans een boete te krijgen. Tilburg gaat deze vormen van straatintimidatie opnemen in zijn algemene plaatselijke verordening.

De gemeente wil met de maatregel vooral een signaal afgeven: dergelijk gedrag wordt niet geaccepteerd. Het zal, zo constateert ze zelf, niet altijd even makkelijk te handhaven zijn. Politie of opsporingsambtenaren moeten iemand op heterdaad betrappen. Daar staat wel tegenover dat ze kunnen optreden ook al doet het slachtoffer zelf geen aangifte.

De nieuwe aanpak moet in maart nog aan de gemeenteraad worden voorgelegd, maar die vroeg de burgemeester eerder zelf al om maatregelen tegen met name seksuele intimidatie. 

Pikpraat-app

Rotterdam kent al langer een 'sisverbod' en heeft sinds kort een speciale app - door de gemeente omgedoopt tot 'pikpraat' - gelanceerd. Daarop kwamen in een maand tijd 570 meldingen binnen. Vooral vrouwen geven aan te zijn nagefloten, uitgescholden en aangeraakt op straat. Nu worden daders alleen gewaarschuwd, vanaf 1 april staat er een boete van 190 euro op het intimideren van vrouwen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement