Ramadan 2023: wanneer begint de vastenmaand weer?
Ieder jaar vasten moslims een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang. Alleen ’s avonds en ’s nachts wordt er gegeten en de vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest (Eid-al-Fitr). Wanneer vindt dit jaar de ramadan plaats? En waar staat de ramadan voor? Je leest het hieronder.
Wanneer is het ramadan in 2023?
Wanneer de ramadan start, is afhankelijk van de stand van de maan. De ramadan begint als de maan de vorm van een sikkel aanneemt. Verwacht wordt dat dit op donderdagochtend 23 maart is. De ramadan duurt 29 of 30 dagen, dat verschilt per jaar. Gedurende deze periode mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap hebben.
Waar staat de ramadan voor?
De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens deze maand vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Het wordt daarom ook wel de ‘vastenmaand’ genoemd. Door te vasten bedanken moslims Allah voor alles wat Hij hen gegeven heeft en het wordt gezien als een manier om de ziel te zuiveren.
Het breken van het vasten iedere avond verschilt per land, maar ook per persoon. Profeet Mohammed brak het vasten met dadels en een glas melk of water. Veel moslims volgen dit traditiegetrouw. Daarna volgt de iftar, een maaltijd om het vasten te breken.
Voor en tijdens de ramadan begroeten moslims elkaar met ‘Ramadan Mubarak’ wat ‘gezegende ramadan’ betekent. Voor en tijdens het Suikerfeest verandert dit in ‘Eid Mubarak’, wat ‘gezegend feest’ betekent.
Mag je echt helemaal niks eten of drinken tijdens de ramadan?
Nee, tussen zonsopgang en zonsondergang mag er echt niks gegeten en gedronken worden. Dus ook als het heel erg heet is, mag er geen water gedronken worden. Kauwgom of een pepermuntje mag ook niet. Wel zijn er uitzonderingen voor sommige mensen. Zo hoeven mensen die ziek, heel oud of zwanger zijn niet mee te doen. Ook vrouwen die borstvoeding geven of ongesteld zijn, hebben geen verplichting.
Als laatste hoeven mensen die lichamelijk zwaar werk doen of op reis zijn ook niet te vasten. Wel wordt er verwacht dat mensen in deze situaties het vasten op een later moment inhalen. Als dat echt niet kan, is er nog de laatste optie: de ‘fidya’. Dit is het schenken van geld aan de armen.
Wanneer is het Suikerfeest (Eid-al-Fitr)?
Eid-al-Fitr begint naar alle waarschijnlijkheid dit jaar op donderdag 20 of vrijdag 21 april. Ook dit ligt weer aan de stand van de maan. Zodra de nieuwe maan ergens in de wereld te zien is, eindigt de ramadan. Tijdens het Suikerfeest vieren moslims dat de vastenmaand is afgelopen. Het feest duurt drie dagen. Het begint met het feestgebed en daarna wordt er veel gegeten, gefeest en bezoek gebracht aan familieleden. Ook is dit het moment om ruzies en conflicten met elkaar uit te praten.
Wat weet jij over de ramadan? Speel hier de quiz:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
met video
Leger wapent zich met nieuwe eenheid beter tegen drones
Voor het eerst in decennia krijgen de luchtverdedigers van het leger er een eenheid bij. Met de gloednieuwe ‘batterij’ wapenen militairen zich vooral beter tegen drones en vliegtuigen op de korte afstand. -
Eurostar kan volgend jaar lange tijd niet rijden: ‘21 vliegtuigen extra tussen Amsterdam en Londen’
Treinreizigers kunnen volgend jaar zeven tot elf maanden lang niet met de Eurostar naar Londen rijden. Door de grootschalige renovatie van Amsterdam Centraal wordt de terminal van de internationale trein afgebroken, terwijl de vervangende opstapplaats nog niet gereed is. -
PREMIUMVideo
Hardnekkige misverstanden over de ramadan: ‘Glaasje water mag wel, toch?’
Vóór de ramadan dit weekend begint, ontrafelen ingenieur Usman Ahmed, opvoedkundige Fadma Bouchataoui en tv-kok Mounir Toub de - volgens hen - nog altijd hardnekkige misverstanden over de vastenperiode. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Zo helpt de smartphone je tijdens de ramadan
-
-
-
Quiz
Begin meteorologische zomer: wat weet jij van het seizoen?
De meteorologische zomer is begonnen. Wat weet jij van het zomerseizoen? -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.