Volledig scherm
De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. © AFP

Rechtbank: 19 jaar cel voor Guus Kouwenhoven voor oorlogsmisdrijven

Nederlander Guus Kouwenhoven moet 19 jaar de cel in omdat hij medeplichtig is aan oorlogmisdrijven in Liberia en schuldig aan illegale wapenhandel. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Bosch vanochtend. Wapenhandelaar Kouwenhoven werd eerder vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie had  20 jaar cel geëist, de rechtbank gaf Kouwenhoven vanochtend een straf van 19 jaar. De rechter is het met justitie eens dat Kouwenhoven het regime van voormalig Liberiaans president Charles Taylor steunde in een burgeroorlog tussen 2001 en 2003. De Nederlander (74) was om medische redenen niet bij zijn proces. Hij moet van de rechter nu direct terug naar de cel.

Kouwenhoven wordt al jaren verdacht van het illegaal leveren van wapens aan het regime van Taylor, terwijl er een internationaal wapenembargo gold voor Liberia. Daarnaast wordt hij ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij oorlogsmisdrijven begaan in Liberia en Guinee.

Getuigenverklaringen

De rechtbank veroordeelde Kouwenhoven in 2006 alleen voor wapensmokkel tot acht jaar cel, na de eis van twintig jaar. Het hof sprak hem twee jaar later echter volledig vrij wegens een gebrek aan bewijs, vooral omdat veel getuigen wisselende en tegenstrijdige verklaringen aflegden. Op verzoek van de aanklager werd de zaak heropend door de Hoge Raad, die besloot dat de zaak moest worden overgedaan.

De zaak diende daarop in februari bij het Hof in Den Bosch. Daar bleven de aanklagers volhouden dat de omstreden getuigenverklaringen in samenhang geloofwaardig kunnen zijn. Discrepanties in de verhalen zijn te verklaren doordat getuigen zijn bedreigd, beïnvloed, omgekocht, gedrogeerd of getraumatiseerd, aldus advocaat-generaal Cara Pronk-Jordan.

Medeplichtigheid

De getuigen zeggen dat ze hebben gezien dat ondanks het wapenembargo wapens werden afgeleverd in de haven van de Liberiaanse stad Buchanan. De machinegeweren en munitie werden met steun van de bedrijven van Kouwenhoven naar het front vervoerd, aldus de aanklagers. Zij beoordelen dat als medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven. Het voortbestaan van zijn lucratieve handel in Liberia was zijn enige drijfveer, denkt de advocaat-generaal.

Kouwenhoven heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij werd na twee jaar voorarrest in 2007 vrijgelaten. De inmiddels 74-jarige verdachte was om medische redenen niet bij de huidige behandeling van zijn strafzaak. Zijn hoge leeftijd of zwakke gezondheid vormden voor het OM geen reden een lagere straf te eisen.

  1. ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    Wie denkt aan zeepaarden, heeft waarschijnlijk een klein, gracieus onderwaterdiertje in gedachten. Maar vanmiddag aan het strand bij de Tweede Maasvlakte gingen heuse trekpaarden getooid met sleepnetten het water in. Strandwandelaars van jong tot oud keken gebiologeerd toe hoe de edele dieren voor de vangst van garnalen, haringen en nog veel meer het woeste zilte zeewater betraden. Toneelschrijver Simon Weeda, die altijd gefascineerd is geweest door de relatie tussen mens, dier en natuur, wil de oude traditie, waarbij vissers en boeren de handen ineensloegen om een extra zakcentje te verdienen, nieuw leven inblazen.