Volledig scherm
Humeyra. © Eigen Foto

Rechtbank na vonnis in zaak Humeyra: Verhoog maximumstraf voor doodslag

UpdateDe maximale straf die rechters aan verdachten kunnen opleggen voor doodslag moet omhoog, vindt de rechtbank in Rotterdam. De maximumstraf is nu vijftien jaar, terwijl de celstraf voor moord in 2006 is verhoogd van twintig naar dertig jaar, of levenslang.

Daardoor is het verschil in maximale strafmaat tussen doodslag (in een opwelling) en moord (met voorbedachten rade) te groot geworden, benadrukte persrechter Vincent de Winkel na de uitspraak in de zaak-Hümeyra. Daarnaast heeft de Hoge Raad in 2012 de eisen aangescherpt om te kunnen veroordelen voor moord. ,,Rechters moeten uitgaan van de letter van de wet”, zei de persrechter, die de politiek in Den Haag opriep om de verschillen in strafmaat of criteria te verkleinen.

De Rotterdammer Bekir E. werd vandaag veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs wegens doodslag. De rechtbank zag onvoldoende bewijs dat E. een vooropgezet plan had om Hümeyra dood te schieten. Wel zag de rechtbank sterke aanwijzingen dat het om een hevige gemoedstoestand ging en meende ze dat de tijd te kort was voor E. om zich te bezinnen op zijn daad en de gevolgen.

Dat hij een doorgeladen pistool had en het meisje al maandenlang bestookte met doodsbedreigingen was voor de rechtbank onvoldoende om de gebeurtenissen op die dag te kwalificeren als moord. De persrechter begreep het onbegrip en de boosheid van de nabestaanden van Hümeyra.

Gelijkenis

Het kabinet werkt al aan een wetsvoorstel om het strafmaximum voor doodslag te verhogen. Nu is dat nog vijftien jaar cel, waardoor het ‘strafgat’ tussen vijftien jaar en levenslang (voor moord) te groot is, vindt het kabinet. ‘Een moord en een doodslag kunnen echter dusdanig veel gelijkenis vertonen dat een groot verschil tussen de gevangenisstraffen niet goed is uit te leggen’, schreef minister Ferd Grapperhaus (Justitie) nog vorige maand.

Ook in de Tweede Kamer lijkt dat plan gesteund te gaan worden door een meerderheid van de partijen. ,,Dit is een helder signaal van deze rechter’’, zegt CDA’er Madeleine van Toorenburg. ,,We moeten dit dus op gaan pakken, want de argumenten van deze rechter onderschrijf ik.’’ Ook de VVD is het daarmee eens. ,,Hoe sneller de straf voor doodslag omhoog kan, hoe beter’’, zegt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Zijn partij stelde voor de strafmaat te verhogen van 15 naar 30 jaar cel. Het kabinet heeft echter nog niet de strafhoogte gemeld waar zij aan denkt.

Kijk hier naar al onze video's over de zaak-Hümeyra: 

 1. Nederlandse onderzoeker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.