Rechtbank wil andere MH17-verdachten als getuige horen
MH17-verdachten Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko mogen worden gehoord als getuigen. Dat heeft de rechtbank besloten in een tussenvonnis, waarmee de regiefase van het proces is afgesloten.
Delen per e-mail
De drie verdachten weigeren vooralsnog naar Nederland te komen om het proces bij te wonen. Toch heeft de verdediging van Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich laat bijstaan door advocaten, gevraagd de drie te horen als getuige. De rechtbank staat dat toe. Of een dergelijk verzoek via Rusland slaagt, is verre van zeker.
Ook wil de rechtbank dat er een nieuwe poging wordt gedaan om de voorman van de Russische 53ste Brigade als getuige te horen. Het Openbaar Ministerie stelt dat deze legereenheid de Buk-raket en lanceerinstallatie naar Oekraïne heeft gereden en vermoedelijk heeft bediend.
‘De vaart erin’
In een tussenvonnis oordeelde de rechtbank gistermiddag over een lijst van maar liefst 280 onderzoeksverzoeken, ingediend door Poelatovs advocaten Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate. De rechtbank publiceert dat vonnis over enkele dagen, maar rechtbankvoorzitter Hendrik Steenhuis lichtte alvast de belangrijkste beslissingen toe.
Door de toegevoegde onderzoeken is de beoogde startdatum van de inhoudelijke behandeling, 1 februari 2021, niet meer in beton gegoten. Mocht dan nog cruciaal onderzoek gedaan worden, dan wordt de inhoudelijke behandeling uitgesteld. Wel liet de rechtbank weten ‘de vaart erin’ te willen houden.
Het overgrote deel van de onderzoekswensen van de verdediging is afgewezen. Zo willen Poelatovs advocaten onderzoek doen naar alternatieve scenario’s voor de toedracht van de ramp met vlucht MH17, die volgens het Openbaar Ministerie op 17 juli 2014 werd neergehaald door een Russische Buk-raket.
Straaljager
Volgens de verdediging moet bijvoorbeeld de mogelijkheid worden onderzocht dat het burgervliegtuig uit de lucht is geschoten door een straaljager. Daar zette de rechtbank echter een streep door. Er hoeft alleen getoetst te worden of het scenario van het OM klopt. Mocht de bewijsvoering daarvan rammelen, dan volgt automatisch vrijspraak.
Volgens de rechtbank zijn er drie belangrijke vragen. Is de MH17 met een Buk-raket uit de lucht geschoten? Stond de Buk-lanceerinstallatie vlakbij de plaats Pervomayske, zoals het OM stelt? En zijn de vier verdachten bij de raketaanslag betrokken geweest? Om die vragen te toetsen, wil de rechtbank nog enkele getuigen horen. Zo moet de boer van het landbouwveld gehoord worden van waaruit de raket zou zijn gelanceerd.
Advocaten Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate waren tevreden na afloop van de zitting. ,,De rechtbank heeft een aantal belangrijke verzoeken toegewezen. Onderzoek waar het OM tot nu toe verre van is gebleven, kunnen wij nu gaan doen”, meldden ze in een persverklaring.
Bekijk hieronder onze video’s over MH17:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VIDEO Willem-Alexander tijdens emotioneel werkbezoek: ‘Wie een mens redt, redt de mensheid’
Koning Willem-Alexander was onder de indruk van zijn digitale werkbezoek aan 113 Zelfmoordpreventie. En bij die organisatie kwamen de woorden van de vorst, die in 2018 zijn schoonzus Inés verloor aan zelfdoding, stevig binnen. -
viral Huisarts ‘zaait onrust‘ met misleidende tweet over coronapatiënten: 'We zijn hier niet blij mee’
Doktersdienst Groningen, de huisartsenpost voor spoedeisende hulp in de provincie, is gisteren overstelpt met telefoontjes vanwege een verwarrende tweet van een waarnemend huisarts. De huisarts, Rutger Hempel, schreef op Twitter dat er maandagavond bij de ‘enige coronapost van Groningen’ geen enkele coronapatiënt was binnengekomen. Misleidend, vindt Doktersdienst Groningen. ,,Het zegt helemaal niets over de huidige coronasituatie in de provincie.” -
PREMIUM
CORONACRISIS Ministerie houdt OMT-verslagen geheim: ‘Anders voelen leden zich geremd’
De interne discussies en vergaderverslagen van de belangrijkste corona-adviseur van het kabinet, het Outbreak Management Team (OMT), blijven geheim. Hoewel het OMT kritisch kijkt naar de eigen transparantie en de verwevenheid met het ministerie, worden notulen niet openbaar gemaakt. -
Brancheclubs bezorgd over vertraging van aanpak coronacrisis en wetgeving
De val van het kabinet leidt tot veel vragen over de gevolgen voor de aanpak van de coronacrisis én de voortgang van wetgeving. Brancheorganisaties vrezen voor vertragingen. -
Incident in zaak-MH17: botsing op damestoilet tussen nabestaande en advocate
De emoties zijn vandaag hoog opgelopen tijdens de MH17-rechtszaak in de rechtbank bij Schiphol. De advocate van de Russische verdachte Poelatov werd door een nabestaande ‘op een vervelende manier’ aangesproken op het damestoilet. De advocate was daarvan zo onder de indruk dat zij zich enige tijd liet vervangen door haar collega.
-
VIDEO Stuk minder positieve tests, veruit meeste besmettingen binnenshuis
Het aantal positieve coronatesten is de afgelopen week met ongeveer 12 procent afgenomen. Het waren er 49.398, tegenover 56.440 vorige week. Ook het percentage tests dat positief uitpakte daalde, van 13,7 procent naar 12,8 procent. Het afgelopen etmaal was het aantal besmettingen 4986, het laagste niveau in zes weken tijd. -
Videoboodschap MH17-verdachte getoond in rechtbank: ‘Verachtelijke beschuldiging’
In een eerder opgenomen videoboodschap noemt MH17-verdachte Oleg Poelatov zijn vermeende betrokkenheid bij het afschieten van een BUK-raket ‘een verachtelijke beschuldiging’. -
PREMIUM
Stichting BVDD neemt project Wat nu? over: ‘Buddy’s als tijdelijk baasje in crisissituaties’
GEESTEREN (Gld)/HAAKSBERGEN - Blijdschap Voor De Dieren heeft per 1 januari het project Wat nu? van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn overgenomen. Wanneer iemand tijdelijk uitvalt als verzorger van een huisdier, staat een buddy klaar.